Afbeelding

Verkeerd verzonden persoonsgegevens

Algemeen

AALTEN - Gemeenten vallen onder de privacywet, waarin vele regels staan beschreven. De gemeente gaat zorgvuldig met persoonsgegevens om en bewaakt de procedures daarvoor goed. Toch is er voor wat de leerplichtwet betreft op 10 september 2021 helaas een fout gemaakt. Een medewerker van de gemeente Aalten wilde gegevens uit een registratiesysteem gebruiken voor de verplichte rapportage leerplicht naar de Regio en het Rijk. Aan het eind van de werkdag was dit nog niet klaar. Betrokkene heeft vervolgens alle gegevens naar een privé e-mail adres gestuurd. Dit mag niet en is niet volgens de richtlijnen, maar het is wel gebeurd. 

Helaas is hierbij in de haast ook nog een verkeerd e-mail adres gebruikt. Nadat dit opgemerkt is, heeft de gemeente getracht het bericht in te trekken. Maar dit kon niet. Ook weet de gemeente niet of het betreffende e-mail adres nog in gebruik is. Tot nu toe is geen enkele reactie ontvangen op pogingen om in contact te komen. 

Om welke gegevens gaat het?
Er zijn twee e-mail berichten verzonden met bijlagen. Deze bevatten persoonsgegevens van alle kinderen/jongeren in de leeftijd van 4 tot en met 23 jaar in de gemeente Aalten. Het gaat om naam, adres, woonplaats, BSN nummer en leeftijd. In een klein aantal gevallen is ook de naam van de school en verzuimmelding gemeld.

Wat zijn de risico’s?
Wanneer het e-mail adres niet in gebruik is, en dat lijkt het geval te zijn, is de kans zeer klein dat er misbruik wordt gemaakt van deze persoonsgegevens. Ook wanneer het e-mail adres wel in gebruik is, betekent het nog niet dat de ontvanger de gegevens gaat misbruiken. De gemeente weet dit echter niet zeker. Persoonsgegevens kunnen worden gebruikt voor identiteitsfraude. Hiervoor is echter meer nodig dan alleen een BSN nummer. Dat maakt dat ook dat risico niet heel groot is.

Wat nu?
Alle betrokkenen zijn per brief op de hoogte gesteld. Daarbij is een telefoonnummer vermeld. Mochten er signalen zijn dan luidt het verzoek om deze te melden. Op dit moment kan de gemeente helaas niet meer doen. Het kan niet teruggedraaid worden en dat vindt de gemeente heel vervelend. De gemeente houdt het heel goed in de gaten en blijft proberen om in contact te komen met de eventuele ontvanger van het verkeerd verzonden e-mail bericht.

Als er meer duidelijkheid komt over wat er met de bijlagen met persoonsgegevens is gebeurd gaat de gemeente daarnaar handelen en zo nodig weer berichten. Verder worden de interne maatregelen aangescherpt zodat dit niet weer kan gebeuren. Op 10 september 2021 is direct een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant