Bredevoort, Markt, 1970. Foto: Collectie Leo van der Linde
Bredevoort, Markt, 1970. Foto: Collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje: Bredevoort, Markt 1970

Algemeen

BREDEVOORT - Een ruim vijftig jaar oude foto van het Marktplein Bredevoort met veel oude panden. Veel van deze panden zijn intussen prachtig opgeknapt.

Tekst en foto: Leo van der Linde

Aan de rechterkant is het pand van bakker Helmink te zien. Een stukje geschiedenis. In 1885 overleed bakker Brusse van de Markt in Bredevoort aan de gevolgen van de Spaanse griep. De bakkerszaak werd vanaf die datum voortgezet door zijn schoonzoon Bernard Helmink, afkomstig uit Bredevoort. Bernhard had vanaf zijn twaalfde jaar de opleiding tot bakker genoten bij bakker Kleuvers op de Hogestraat in Aalten en bij bakker Beskers in Winterswijk. 

De drie zonen van bakker Helmink kwamen alle drie in het bakkersvak terecht. De oudste vestigde zich in Silvolde. Ben Helmink was jarenlang bakker in Bredevoort. In 1996 stopte hij met het bakkersvak. Hij was tot zijn 68ste er werkzaam geweest en vond het toen welletjes. In Bredevoort bleef gelukkig een bakkerszaak bestaan. De zaak van Helmink werd voortgezet door Jos Knippenborg uit Zieuwent. 

Een karakteristiek pand staat iets verderop, het pand Markt 5. Tot voor een aantal jaren was dit het antiquariaat van Henk Visser: ‘Bolwerk’. Na zijn overlijden kwam dit pand te koop en kreeg het snel nieuwe bewoners. Het pand staat in Bredevoort bekend als het Borgmanshuis. Een pand uit circa 1600. Het is een huis onder een hoog wolfsdak met in de bakstenen voorgevel een getoogde en geblokte inrijpoort en in de zijgevels vakwerk, voorzien van een deuromlijsting met pilasters. Het pand was van oorsprong een stadsboerderij. 

Op de achtergrond is de Hervormde St. Joriskerk te zien. De kerk is eigendom van de lokale gemeente van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). De St. Joriskerk dankt haar naam aan de schutspatroon van de borgmannen van Bredevoort, Sint Joris die de draak overwint. Op de toren van deze kerk staat daarom geen haan, zoals gebruikelijk, maar Sint Joris met de draak. Telde Bredevoort in 1970 vijftien rijksmonumenten, anno 2021 zijn dit er achttien. Het stadje telt momenteel liefst 80 gemeentelijke monumenten.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant