Het oorlogsmusem van Rien Koskamp met het luchtalarm op de voorgrond. Foto: PR

Het oorlogsmusem van Rien Koskamp met het luchtalarm op de voorgrond. Foto: PR

Oud luchtalarm in ere hersteld

Algemeen

BARLO - Sinds een aantal weken staat het er, pal voor het oorlogsmuseum van Rien Koskamp, een oude handwijzer met daarop een heus luchtalarm. “Een jaar geleden werd ik benaderd door iemand die nog een oude sirene uit de oorlog in de schuur had staan. Ik kreeg de vraag of ik hier in geïnteresseerd was” vertelt Koskamp. “Uiteraard was ik benieuwd naar het verhaal en de sirene en ben wezen kijken.”

Het betrof inderdaad een oude nog werkende sirene die op of nabij het gemeentehuis in Aalten moet hebben gestaan. Ook wist de man nog te vertellen dat de sirene jaren dienst had gedaan tijdens optochten bij de plaatselijke carnavalsvereniging. Maar wat te doen met een loodzware sirene? 

“Op het internet kwam ik een foto uit de oorlogsjaren tegen waarbij dit type sirene op een ANWB-handwijzer was geplaatst, dat leek me ook een leuk idee!” Na wat informatie te hebben verzameld over de afmetingen en kleur van de handwijzer kon het werk beginnen. “Er zijn foto’s uit de jaren ‘60 en ‘70 van de Markt in Aalten waarop tweetal sirenes te zien zijn. De foto’s zijn echter te onduidelijk om te kunnen vaststellen of het ook daadwerkelijk dit exemplaar is.”

Er stonden in de gemeente Aalten op meerdere plekken sirenes. Sirenes zoals deze werden gebruikt om de bevolking, maar ook de hulpdiensten te waarschuwen. “Veel mensen hadden destijds nog geen telefoon dus veel brandweermensen werden op deze manier gewaarschuwd”, aldus Koskamp. “Als het luchtalarm klonk diende men zich naar een veilige plek te begeven. Meestal waren dit zelf geïmproviseerde schuilplaatsen onder de grond, kelders of metrobuizen in de grote steden. Men was voor maar ook in de oorlog verplicht om over een deugdelijke schuilplaats te beschikken. Hier werd door de overheid ook op gecontroleerd. Wanneer dit niet in orde bleek kon er zelfs een boete voor uitgedeeld worden.”  

Pal naast het luchtalarm, dat door Rien in ere is hersteld, is een aantal jaren geleden een schuilhol uit de oorlogsjaren gereconstrueerd. Deze is tijdens de open dagen van het museum te bezichtigen. Het oorlogsmuseum van Rien Koskamp is dit jaar nog twee keer geopend, namelijk op 26 september en 31 oktober, beide dagen van 13.00 uur tot 17.00 uur. Het bezoekadres is Barloseweg 1, Barlo. Tijdens de open dagen zal de plek van het museum duidelijk met borden worden aangegeven. Voor meer informatie kan men een kijkje nemen op de website: www.aalten40-45.nl of contact opnemen met Rien Koskamp. Tel: 06-36311657 of e-mail rien@aalten40-45.nl 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant