Get Up Stand Up
Get Up Stand Up

Voetnootje Marco van Lochem; Get Up Stand Up - The Wailers

Algemeen

Get Up, Stand Up - The Wailers (1973)

‘Ik zal niet buigen!’

Een aanslag op iemand is altijd een aanslag op de vrijheid. De vrijheid om je mening te verkondigen, het geloof te belijden waar jij je bij thuis voelt. De vrijheid om met de persoon waar je van houdt een relatie op te bouwen, man of vrouw. Vrijheid is iets vanzelfsprekends, totdat er een aanslag op gepleegd wordt. Zoals in 2002 toen Pim Fortuyn vermoord werd, of in 2004 toen Theo van Gogh op een vroege novembermorgen werd gedood. Deze voorvallen staan mij nog helder bij. Beide heren namen geen blad voor de mond, waren soms extreem in hun uitingen, maar toch geen reden om vermoord te worden?

En daar kunnen we helaas weer een hoofdstuk aan toevoegen. Misdaadjournalist Peter R. de Vries werd op dinsdag 6 juli neergeschoten en overleed op donderdag 15 juli aan de gevolgen daarvan. Ik vond hem af en toe een betweter, een eigenwijze, soms wat hautaine man die overal wel een mening over had, maar kon wel goed naar hem luisteren. Hij begaf zich voor zijn werk in een wereld die schimmig was, gevaarlijk en dodelijk kon zijn. Hij deed dat omdat het zijn vak was, omdat hij daarmee mensen kon helpen. Hij heeft geweldige dingen bereikt en hij wist dat hij gevaar liep, maar ging door met het werk waar hij zich thuis bij voelde. En daar heeft hij nu een torenhoge prijs voor betaald.

Wij hebben in Nederland een aantal personen die hun vaak zeer scherpe meningen niet onder stoelen of banken steken. Ze komen er voor uit, wetende dat ze daar andere mensen mee kunnen raken of mee kunnen kwetsen, maar ze blijven bij hun standpunten. Dat is één van de pijlers van onze samenleving, onze democratie.

Bob Marley bracht met zijn band The Wailers in 1973 het krachtige nummer ‘Get Up, Stand Up’ uit van het album Burnin’. Het refrein is zo duidelijk als het maar kan zijn, ‘Get Up, Stand Up, Stand Up For Your Rights! Get Up, Stand Up, Don’t Give Up The Fight!’. Ondanks tegenstanders die soms over de grens gaan, hebben we mensen nodig die hun nek durven uit te steken. Die zetten de rest aan het denken en dat is voor mij een essentieel onderdeel van onze samenleving, maar ook voor de democratie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant