Els met haar hond James en haar pony King
Els met haar hond James en haar pony King Foto: Iris Jansen

Bij Els Wenting van Flexi Horse & Dog zit de liefde voor paard en hond in het bloed

Partnerbijdrage

IJzerlo- Sinds anderhalf jaar heeft Els haar vorige woonplaats Didam verruild voor het prachtige buitengebied van IJzerlo in de gemeente Aalten. Als eigenaresse van Flexi Horse & Dog, houdt zij zich sinds 2012 bezig met het masseren van paarden en honden. Els, die zelf dressuurmatig in de paardensport actief is geweest, kwam door kleine probleempjes met haar paard in contact met een paardenmasseuse. Het grote effect dat dat teweeg bracht, imponeerde haar dermate dat ze besloot om zelf een opleiding als paardenmasseuse te gaan volgen. Later heeft zij dit aangevuld met een opleiding voor hondenmasseuse.

Door Iris Jansen

In een interessant gesprek met Els komt een stelling naar voren die als een rode draad door haar uitleg loopt: massage wordt vaak gezien als luxe én de uitwerking op geest en lichaam onderschat, maar het is net zo belangrijk als bijvoorbeeld fysiotherapie of osteopathie.

“Wanneer emotionele spanning van de geest zich vastzet in de spieren zal dat allerlei klachten geven. Dat geldt voor mens en dier. Het kunnen vage klachten zijn, zo van pijntje hier en pijntje daar, maar ook gerichte pijnklachten in bijvoorbeeld in nek, rug of been. Maar spanningen en stress kunnen door massage afvloeien”.

Blokkades opheffen

Els legt uit: ”Zachte massage technieken zetten het bindweefsel in beweging. Dat stimuleert de doorbloeding en daardoor komen afvalstoffen vrij die zich lange tijd hebben kunnen ophopen en daardoor blokkades hebben veroorzaakt. Veel mensen denken dat massage alleen maar voor spieren is maar dat is niet het geval. Het is het totale pakket aan weefsel wat weer in balans moet komen. Je ziet vaak dat paarden en honden die een zenuwachtig gedrag vertonen na een paar sessies de spanning laten afvloeien. Ze komen weer fysiek en mentaal in balans. Dat is mooi om te ervaren. Dieren kunnen niet simuleren, ze zijn zoals ze zijn. Wanneer ze weer in balans gebracht worden gaat de communicatie tussen mens en dier ook weer beter. Daardoor ontstaat een veel betere interactie”.

Spierproblemen

Massage is niet alleen van tijd tot tijd belangrijk voor sporthonden en wedstrijdpaarden want presteren gaat vaak ook gepaard met spierpijn en stress, maar ook na een operatie of na een ongeval kan massage het dier weer op de been helpen. Vaak zijn de dieren een tijdje uit de running geweest en kost het opstarten moeite. De spieren zijn stijf en weer goed bewegen is niet vanzelfsprekend. Maar ook bij artrose, waarbij de beweging vaak wordt aangepast om het zere been of poot te ontlasten, kan massage uitkomst bieden. Mensen en dieren hebben wat dat betreft grote overeenkomsten”.

Voor inlichtingen of het maken van een afspraak is Els Wenting telefonisch te bereiken via telefoonnummer 06-29115495 of via het mailadres van Flexi Horse & Dog. info@flexi-horse-en-dog.nl

Informatie en tarieven zijn te vinden op www.flexi-horse-en-dog.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant