
Dianne en Bernd één dag na de niertransplantatie. Foto: Eigen foto
Een nier voor een tweede leven
ZorgAALTEN – Nierfalen zit in zijn familie. Bernd Nijman heeft twee nieren die niet goed werken. Al heel lang worstelt hij hiermee. Als het zover is dat zijn nieren nog voor zes procent werken is een cruciaal moment aangebroken. Twee tot drie keer per week dialyse of transplantatie. In de vriendengroep van Bernd komt het ter sprake. Quinten Dikschei merkt op: “Ik wil je wel een nier geven.” De bloedgroepen van de vrienden matchen niet. Zijn vrouw Dianne doet hetzelfde aanbod. Deze match is er wel, 100%. Op 5 oktober is het zover. In het Radboudziekenhuis in Nijmegen wordt de niertransplantatie uitgevoerd. Voorlopig met succes en goede vooruitzichten. Bernd: “De nier van Dianne werkte meteen. Bizar ja. Ik begin aan mijn tweede leven…”
Door Karin Stronks
De vrienden beginnen totaal verschillend aan de operatie. Dianne heeft veel gesport, ervoor gezorgd dat ze fit is. De conditie van Bernd is niet goed. “De bloeddoorstroming was slecht, ik had het steeds koud, was snel moe. Dat komt omdat bij mij de afvalstoffen niet goed verwerkt worden. Dat doen dus de nieren. Mijn nieren werkten nog maar voor zes procent. Mijn creatininegehalte was veel te hoog. Dat betekent dat ik veel te veel afvalstoffen in mijn bloed heb. Dat is de oorzaak van mijn klachten.” Dianne en Bernd gaan op 5 oktober de operatiekamers in. De linker nier van Dianne wordt verwijderd, in ijs gepakt en even later bij Bernd rechts onder in de buik geplaatst. “Het bizarre is dat de nier van Dianne meteen begon te werken. Het creatininegehalte daalde direct. Toen ik wakker werd had ik het warm. Ongelofelijk ja!”
‘Het bizarre
is dat de
nier van
Dianne
meteen
begon te
werken’
De dag na de operatie zien Dianne en Bernd elkaar. Ze zijn allebei ontroerd, ze pakken elkaars hand, knuffelen elkaar. Een zeer emotioneel moment. “Bernd had meer kleur op zijn wangen”, glimlacht Dianne. Na drie dagen mag Dianne naar huis, Bernd moet nog even blijven. “Het risico van afstoten is aanwezig. Maar ik had het goed, lag op een eenpersoonskamer. Maar was blij dat ik naar huis mocht.” Bernd moet de eerste acht weken wekelijks naar Nijmegen voor controles. Hij mag langzaam zijn conditie weer opbouwen. En moet goed eten, 2300 calorieën per dag. “En twee liter drinken. Het gaat heel goed. Het wandelen gaat met de dag beter. Fietsen mag ook, maar met iemand naast me. Elke dag moet ik m’n bloedsuiker controleren en de bloeddruk meten.”
Nu, vijf weken na de niertransplantatie, is Dianne zover dat ze weer begint met werken. Ze werkt in Zevenaar in een huisartsenpraktijk. “Gelukkig is op mijn werk alle begrip getoond voor mijn beslissing. Ik ben er natuurlijk minstens zes weken uit. Maar m’n werkgever wordt gecompenseerd omdat het over een orgaandonatie gaat.”
Bij Bernd zijn de vooruitzichten goed. “Acht weken moet ik elke week voor controle naar het Radboud. Eén van mijn kinderen gaat telkens mee. Mijn lichaam moet wennen aan de nieuwe nier. Na een maand of drie zal het orgaan pas goed ingekapseld zijn. Ik slik medicijnen tegen afstoting en word goed in de gaten gehouden.” Hij voelt even aan de rechterkant van zijn lichaam. “Hier zit hij, de nier van Dianne!”
Bernd en Dianne zijn vrij nuchter onder de transplantatie. Het traject er naartoe is lang geweest. Met kerstmis 2022 is de 100% match duidelijk. Dat is gevierd door Bernd, Dianne en hun gezinnen. “Je wordt ongeveer binnenstebuiten gekeerd, alles moet kloppen. Je moet gezond zijn, je nieren moeten goed werken. Ook je gezin moet er achter staan. Maar ik doe het om Bernd zijn leven terug te geven”, aldus Dianne. Ze vervolgt: “Ik zou het zo opnieuw doen. Als je toch met één nier kunt leven, waarom dan niet iemand een nier cadeau geven? Ik ben er vrij nuchter onder ja. Soms heb je een besef-moment, ik heb nog één nier. Maar ook dat went snel.”
Tijdens de vele gesprekken is ook het ‘bedanken’ aan bod gekomen. “Je kunt niet je leven lang blijven bedanken. Ook al voel je je misschien verplicht om dat te doen. We hebben hier afspraken over gemaakt. Ik heb Dianne een symbolisch kunstwerk gegeven. En we gaan binnenkort een weekend weg met z’n vieren. Dan is het bedanken klaar”, vertelt Bernd. Dianne: “Het zal nog best ter sprake komen natuurlijk. Bijzonder is het wel! Maar ik hoef ook niet telkens te worden bedankt. Ik kon dit doen, mijn familie stond achter mij. We hopen dat mensen hier serieus over gaan nadenken. Je kunt iemand enorm helpen, een beter leven geven. En als je gezond bent kun je een nier gewoon missen!”
De niertransplantatie van Dianne en Bernd is in het Radboud in Nijmegen uitgevoerd. “We werden ontzettend goed begeleid, werkelijk alles wat bij een transplantatie komt kijken is besproken. Zenuwachtig waren we niet, we leefden al zo lang naar dit moment toe!” Cato, De dochter van Bernd, heeft een filmpje gemaakt van voor en na de transplantatie. ‘It’s a beautiful day’ een nummer van U2 is achter de film gezet. Zeer ontroerend, zeker waar Bernd en Dianne elkaar voor het eerst zien na de transplantatie. Een kippenvelmoment.
“Het meeleven en de steun in onze omgeving was gigantisch. Alle spelers van AZSV 2, waarvan ik sinds dit jaar leider ben, hebben een persoonlijke boodschap ingesproken. Ook mijn zoon Derk. Fantastisch en hartverwarmend. Het gaat tot nu toe goed en langzaam bouw ik m’n conditie weer op. Naar buiten, wandelen, luisteren naar mijn lichaam is het devies. Ik ben met mijn tweede leven begonnen…” Informatie over het doneren van een nier is te vinden op:
www.nierstichting.nl/faq/orgaandonatie-bij-leven/