Cohort-afdeling voor coronapatiënten in SKB is ingericht. Foto: Jennifer Grosman

Cohort-afdeling voor coronapatiënten in SKB is ingericht. Foto: Jennifer Grosman

Cohort-afdeling voor coronapatiënten in SKB ingericht

Zorg

WINTERSWIJK  - In verband met het toenemend aantal coronagevallen is in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix de cohort-afdeling ingericht. “Dat betekent dat we acht bedden hebben in een afgesloten gang die alleen voor coronapatiënten gebruikt wordt. De cohort-afdeling ligt niet vol”, laat Hanneke Groot Nibbelink, Communicatieadviseur van het SKB weten. 

“Corona is in de zomer niet weggeweest, maar we zien nu zoals het landelijk beeld ook laat zien, het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis weer wat toenemen. Eerder dit jaar zagen we dat patiënten die voor een bepaalde aandoening in het ziekenhuis lagen ook coronapositief waren. Nu zien we dat het aantal patiënten dat vanwege corona in het ziekenhuis komt wat toeneemt. Deze ontwikkelingen houden wij als ziekenhuis goed in de gaten. Om onze zorg organisatorisch zo efficiënt mogelijk te regelen, hebben we afgelopen week hiervoor weer een cohort ingericht. Naast de cohortafdeling beschikken we ook over isolatiekamers die we kunnen inzetten voor patiënten die in isolatie verpleegd moeten worden, bijvoorbeeld vanwege corona. De patiënten in ons ziekenhuis komen uit de regio. Naast corona gaat ook alle andere zorg gewoon door”, aldus Groot Nibbelink.

“Na twee jaar corona hebben wij en alle andere ziekenhuizen natuurlijk veel geleerd over corona. We zien coronazorg steeds meer als onderdeel van ons reguliere zorgproces waar we op inspelen als het nodig is. Wij doen dit in afstemming onze partners uit de zorgregio Euregio (o.a. MST en ZGT). Daarnaast zetten we ook in op voorzieningen als zuurstof thuis waardoor een ziekenhuisopname bijvoorbeeld niet nodig is.
In Twente en de Oost-Achterhoek willen we ons gezamenlijk voorbereiden op wat zou kunnen komen. Acute Zorg Euregio onderzoekt daarom de mogelijkheden voor een pandemie unit. In een pandemie unit wordt de pandemiezorg op één plek geconcentreerd, zodat de reguliere zorg ook zo veel als mogelijk door kan gaan. Het eventueel concentreren van patiënten tijdens een pandemie, zoals corona, betekent niet dat de andere ziekenhuizen dan helemaal geen coronapatiënten meer opnemen. In elk scenario blijft het SKB coronapatiënten opnemen, zolang dit geen invloed heeft op de reguliere zorg. De resultaten van dit onderzoek worden eind dit jaar verwacht.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit