Op de voorgrond; vismaatje Bertus doet het aas aan de haak, Herman kijkt toe. Foto: Karin Stronks
Op de voorgrond; vismaatje Bertus doet het aas aan de haak, Herman kijkt toe. Foto: Karin Stronks

Vissen met ouderen van Marga Klompé en uit de wijk

Zorg

BREDEVOORT – Een heerlijk zonnetje schijnt terwijl in de grote gracht de dobbers drijven. Af en toe worden maden in het water gegooid om voorntjes en eventueel een snoek te lokken. Veel vis wordt er niet gevangen. De aanwezige ouderen vinden dat geen probleem. Zij beleven met project Samen Vissen een mooi uitje, door een samenwerking van Figulus Welzijn, hengelsportvereniging (HSV) de Slinge, Marga Klompé en Sportvisserij Nederland.

Door Karin Stronks

Eén van de cliënten die zich heeft opgegeven voor deze activiteit kijkt al wekenlang uit naar deze ochtend. Hij heeft vroeger veel gevist maar kan niet meer zelfstandig naar een water gaan. Zijn hengel ligt al geruime tijd onder zijn bed… Als hij eenmaal bij de grote gracht zit verricht hij alle handelingen alsof hij het gisteren nog heeft gedaan. “Vissen verleer je blijkbaar niet”, glimlacht Joke Meinen van Marga Klompé. 

Materialen en petjes zijn beschikbaar gesteld door HSV de Slinge en Sportvisserij Nederland. Viscoach Bertus ten Harkel van HSV de Slinge zit naast oudere Herman Hüning. Ze kijken naar de dobber die maar niet onder water wordt getrokken. Bertus gooit een handjevol maden in het water. Herman: “Ik heb nog nooit gevist, tijdens een spelletjesmiddag bij Elim kon je je opgeven voor Samen Vissen, ik dacht, laat ik het maar een keer proberen.” 

De sfeer is lacherig, losjes. Michiel Stronks van Figulus Welzijn neemt een bestelling op, het is tijd voor een drankje. Mevrouw Maria Salemink heeft vroeger veel gevist. “Ik weet niet of we vanavond vis eten. Ze bijten niet”, glimlacht ze. 

De activiteit is bedacht door Yoran Boland, student aan het Graafschap College, stagiaire bij Figulus Welzijn. Michiel: “Yoran houdt van vissen, heeft de opdracht om activiteiten te organiseren. Hij heeft voorgesteld om samen met mensen die dit niet meer zelfstandig kunnen doen te gaan vissen. We hebben contact gelegd met Anneke van ouderenwerk en Marga Klompé, met HSV en Sportvisserij Nederland en het plan werd concreet.” Figulus Welzijn heeft gezorgd voor aas, lokvoer en andere boodschappen. 

De activiteit wordt enthousiast ontvangen. De eerste contacten zijn gelegd na een ochtend vissen aan de grote gracht. Bertus en stagiaire Yoran bieden aan om nu en dan een cliënt mee te nemen om te gaan vissen. Joke Meinen: “Hoe fijn is dit! Dat al twee mensen hebben aangeboden om bewoners van ons mee te nemen om te gaan vissen. Als vismaatjes! Daardoor kunnen de ouderen blijven doen wat ze vroeger zo graag deden.” 

Bert Houwers (HSV de Slinge) zegt dat de vereniging al geruime tijd bezig is om een geschikte locatie te vinden waar jong en oud samen kunnen vissen. “Met mooie steigers en niet te veel begroeiing, dat zou ideaal zijn, wellicht kan de Kleine Gracht hiervoor benut worden.” Mensen die zich willen opgeven als ‘vismaatje’ kunnen contact opnemen met Michiel Stronks, m.stronks@figulus-welzijn.nl

Project Samen Vissen bij de gracht in Bredevoort. Foto: Karin Stronks

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit