Voorzitter Corine Lankhof en bestuurslid Jan Berkelmans op ’t Zand in Bredevoort. Foto: Jos Wessels

Voorzitter Corine Lankhof en bestuurslid Jan Berkelmans op ’t Zand in Bredevoort. Foto: Jos Wessels

‘Bredevoort: prachtig boeket, hoe houden we ‘t kleurrijk?’

Wonen

BREDEVOORT - Bredevoort en omstreken (Klooster, Hollenberg, Zwanenbroek) is allang niet meer het slaapstadje uit de jaren 1980. Boekenstad en Gondelvaart-Bredevoort Schittert hebben grote ontwikkelingen in gang gezet en ook de bevolking is diverser geworden. Maar hoe houden we de lijn richting toekomst in de gaten en stemmen we ook onderling de dingen op elkaar af? Een Werkgroep Toekomstvisie is aan de slag gegaan. Een gesprek met voorzitter Corine Lankhof en bestuurslid Jan Berkelmans.

Door Jos Wessels

Lankhof en Berkelmans sommen vol trots op wat er allemaal is bereikt in Bredevoort in de afgelopen decennia. Boekenstad heeft een flinke culturele ontwikkeling in gang gezet. Denk aan de Koppelkerk, Vrijplaats voor cultuur’, Sint Jorisconcerten, concerten op ’t Zand. Maar ook het fietstoerisme en het terrassenbezoek kregen een enorme boost, dankzij nieuwe fietsroutes en nieuwe restaurants. Vorige zaterdagavond kon je over de hoofden lopen dankzij Bredevoort Schittert. En er is afgelopen jaren ook flink gebouwd in Bredevoort, hoewel nog lang niet genoeg. Maar nu ligt er een groots plan om te gaan bouwen op de voetbalvelden en de huidige velden te verplaatsen naar de Slingeplas. De bevolking van Bredevoort is behoorlijk gemêleerd geworden. Naast ‘rasechte Bredevoorters’ is er ook veel ‘import’ die zich hier thuis voelt. Hoog tijd om te kijken of alles wel op elkaar is afgestemd.

Parels en verwaarloosde parels
De Werkgroep is opgericht vanuit Bredevoorts Belang met Corine Lankhof als voorzitter. “Wij hebben nu een krachtige werkgroep van twaalf personen”, aldus Lankhof. “En zeer divers: jong én oud, geboren Bredevoorters én import, buitengebied én ‘stadsen. Wij hebben elkaar verteld waar wij van dromen, maar ook wat ons dwars zit. Samen hebben we Bredevoort verkend en we zagen veel prachtige dingen die wij parels noemen. Maar ook wat mis is en dat bleken vaak verwaarloosde parels te zijn.”
De werkgroep wordt professioneel ondersteund door de Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK). Ook de gemeente werkt mee en is benieuwd naar de uitkomsten. Nu is het tijd om te horen wat de bevolking vindt. Er is een Bewonersavond Toekomstvisie gepland in ’t Grachthuys op donderdag 12 oktober om 19.30 uur. “Het is handig om dan je mobiel mee te brengen. Er zal worden gevraagd welke thema’s jij belangrijk vindt. Jij typt die in en via de mentimeter wordt er een woordenwolk gevormd op een groot scherm.”
“Maar dat is het begin”, aldus Lankhof en Berkelmans. “Daarna gaan we in kleine groepen verder de diepte in. Wat willen wij echt en waar zijn de beren op de weg?”
Daarmee wil de werkgroep een breed gedragen toekomstvisie opstellen. “En als we die klaar hebben, gaan we terug naar de bevolking.”

Visieavond
Men kan meer lezen over deze bewonersavond via de website. Let ook op de flyer die aanstaande weekend in Bredevoort en omstreken in de bus wordt gedaan. En aanstaande zaterdag gaat de Werkgroep op ludieke wijze de straat op. Vooraf aanmelden via toekomstvisie@bredevoort.nu wordt op prijs gesteld, maar men kan ook zo komen. “We rekenen op meer dan 100 mensen”, besluit Corine Lankhof.


www.bredevoort.nu/toekomstvisie

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit