Vochtplekken op de muur. Foto: K.Mager

Vochtplekken op de muur. Foto: K.Mager

TV-programma Kassa kijkt naar ernstig achterstallig onderhoud op De Miggelt in Aalten

Wonen

AALTEN - Rond 1975 zijn de woningen op De Miggelt in Aalten gebouwd. Deels als huurwoningen die toen van het Pensioenfonds Landbouw waren. Inmiddels is beleggingsmaatschappij ERESM eigenaar. De woningen vertonen nu ernstige gebreken en de eigenaar is bijna niet te bereiken. TV-programma Kassa kwam naar Aalten om er een uitzending aan te wijden.

Door Jos Wessels

Na bijna 50 jaar zijn er grote mankementen. ‘13 jaar geleden is er een nieuwe verwarmingsketel geplaatst en voor de rest gebeurt er niets.’ Kitty Mager treedt op als woordvoerder namens de huurders. Zij somt de klachten op: kozijnen zijn verrot, overal vochtplekken met als gevolg schimmel. De muur boven de voordeur is verzadigd van het vocht door een eerdere lekkage. De kit laat los. Er is asbest geconstateerd, maar dat wordt niet opgeruimd. In 1975 is er minimale isolatie toegepast op het dak en in de spouwmuur. Ook de vloer is niet geïsoleerd. Qua duurzaamheid is het huilen. In de hele woning heeft slechts één raam dubbele beglazing. Gevolg is een hoge energierekening. Kitty betaalt ruim 400 euro energiekosten per maand. En vochtigheidsproblemen dus. De vochtvreter (foto) zit vier keer per maand vol. Dit betekent ook: kans op gezondheidsproblemen.

Kassa
De verhuurder heet ERESM wat staat voor European Residential Management. Het bedrijf is van origine Canadees en zetelt nu in Amsterdam. Het heeft 6.000 woningen in eigendom. ‘Voor elke smaak, stijl en budget,’ vermeldt het trots op de webpagina. Daarop ook foto’s van mooie penthouses. Huurders kunnen contact zoeken via het Huurdersportaal. Maar dat contact verloopt zeer moeizaam. Er wordt niet teruggebeld en afspraken worden ‘vergeten’, aldus Kitty Mager. Voor haar reden om het televisieprogramma Kassa te hulp te roepen.
Op 6 april zijn opnamen gemaakt. De tv-ploeg had ook een bouwinspecteur meegenomen, die de klachten onderschreef. Kassa is een programma van BNN/VARA en zendt uit op zaterdagavond 19.15 uur op NPO 2. Het item is op 8 april uitgezonden en kan via Uitzending gemist terug worden gekeken.

Renovatie
De woningen zijn na bijna 50 jaar zeker toe aan een grote renovatie en verbetering van de duurzaamheid. Dat is al wel genoemd, aldus Kitty Mager, maar het komt er niet van. “Wij als huurders horen althans niets.”
Zij en de buurt hopen nu dat grotere publiciteit de eigenaar zal bewegen om de zaak grondig aan te pakken.

Het bedrijf ERESM is om commentaar gevraagd. Zij hebben dit artikel ontvangen, maar hier niet meer op gereageerd.

Vochtvreterbak half vol. Foto: K.Mager

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit