Suzanne Ruesink. Foto: familie Ruesink

Suzanne Ruesink. Foto: familie Ruesink

‘Een leven zonder de Achterhoek, hoe ziet dat eruit?’

Veur de Draod

ACHTERHOEK - In Veur de Draod beantwoorden Bekende Achterhoekers stellingen. Wie antwoordt legt zijn ziel bloot. Deze week een Achterhoekse deerne met haor op de tande en tegelijk zwil in de hande. Mediaboerin Suzanne Ruesink (37) praat. Bekend van Het Lagerhuis en Onze Boerderij én haar familiebedrijf Suzie’s Farm.

Door André Valkeman

1) Mijn mentale bui is:
“Het is een drukke zondag. Er is bij ons in Aalten een oldtimersrit, met oude trekkers als een oude Massey Ferguson. Ze rijden door onze stallen van de boerderij heen als attractie en deelnemers lunchten bij ons restaurant.

Het grotere plaatje van mijn leven is opbouw, ook van het bedrijf, terwijl je soms mist als uitzicht hebt. Bijvoorbeeld nu door de stikstofcrisis.”

2) Ik lijk het meest op ‘mien va/mo’:
“Mijn vader, dat is vooral het innerlijk. Niet zeuren, het glas is half vol en hard werken. Op mijn 18e wilde ik helemaal niet het boerenbedrijf overnemen. Ik maakte als kind de MKZ-crisis op de boerderij mee. Dat gaf spanning en de verdiensten stonden onder druk. Een boerderij runnen leek even niet iets gezelligs.

‘Ik mocht veel fouten maken, daar ben ik ze dankbaar voor’

Mijn ouders organiseerden altijd de Farm & Country Fair, die nog steeds bestaat. Dat vond ik wel heel leuk. Wat als ik de boerderij kon overnemen, en we het breder uitbouwden. Met een restaurant, speeltuin en een supermarkt met streekproducten erbij. Een constante fair, eigenlijk…

Mijn ouders gaven mij de kans, alhoewel ik van melken en het vee weinig wist, dat heb ik allemaal geleerd daarna, via cursussen. Ik mocht veel fouten maken, daar ben ik ze dankbaar voor.”

3) Dit is mijn grootste angst:
“Ik heb twee kinderen, die wil je niet verliezen uiteraard.

Ik heb ook een triviale angst als het gaat om muizen en ratten. Op een boerderij ontkom je er niet aan die soms tegen te komen. Dat verhoogt mijn hartslag. En zet mij niet op ladders. Bij een paar centimeter afgrond krijg ik al hoogtevrees.’’

4) Na de dood is er:
“Er is iets. Vraag me geen adres of postcode van die plek, niet hoe het eruitziet maar er zal iets zijn. Het is slechts een gevoel, geen wetenschap. Je moet het als mens wel geloven, hoe vind je anders troost voor het slapengaan?”

5) Ik kan buiten de 
Achterhoek wonen:
“Het zal vast kunnen maar ik kan mij dat niet voorstellen. De Achterhoekse vlag is de meest uitgehangen vlag van Nederland, meer nog inmiddels dan de Friese vlag. Zelfs in streken waar het net geen Achterhoek meer is, hangt-ie. Het zegt dat mensen graag bij de Achterhoek horen. De Achterhoek is een samenlevingsverband met een sociale controle die niet knelt. We letten op vremd volk bie de keet als je op vakantie bent, neem je liever niet deel aan het dorpsgebeuren, dan kun je zo in harmonie je eigen weg gaan.”

6) Ooit ga ik de politiek in:
“Dat denk ik eigenlijk wel, ja. Ik zat in het Lagerhuis en deed bestuurswerk. Bij die screening voor het discussieprogramma zat ik samen in een klasje met Caroline van der Plas trouwens.

Alleen ik weet nu nog niet wat mijn partij is. Ik zoek een middenpartij en ben even een politieke wees. BBB kan mijn midden zijn, maar wie weet ook Omtzigt of het CDA.’’

7) Dit was mijn laatste vechtpartij:
“Ik ben ontzettend conflictvermijdend. Dus die vechtpartij was er niet. Het nadeel van dat karakter is dat je te laat of niet je grens aangeeft. Nu ik leiding moet geven, leer ik voorzichtig ook de controverse te zoeken.

Er was ooit een personeelslid dat én de kantjes ervan afliep én niet deed wat gevraagd werd. Noe haj verdretten, dacht ik. Ik heb het uitgelegd, stevig, en die medewerker werkt nog steeds bij ons.’’

8) De mens is monogaam:
“Wij zijn het biologisch niet, maar een mens kan zich gedragen zoals hij of zij wil. Ik heb het zien misgaan, mannen die na een congres met een andere vrouw dan die van hen de hotelkamer in gingen… Als ik de vrouw van zo’n man zou kennen, zou ik hem wel onder druk zetten. Ik weet dit over je, vertel het zelf of anders komt het misschien via een andere weg uit. De ander bedonderen en liegen, dat vind ik het ergste.’’

9) Mensen met een accent zijn:
“Geen eenheidsworst en thuis in een bepaalde regio. Want, overigens, in welke regio verzamelen de ABN-sprekers zich?”

10) Dit komt er op mijn grafsteen:
“Ik heb weinig met een kerkhof en grafstenen.

Where magnolia grows, is een tekstlijn in Danny Vera’s Roller Coaster. Hij denkt aan zijn moeder als de magnolia boom in bloei staat. Herinner mij ook maar aan een boom. Zaai bij mijn dood een appelboom, waarmee ik terugkeer in gedachten. Natuurlijk zal ik ergens moeten liggen, maar herdenk mij met een boom.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit