Het Ludgermonument aan de IJssel bij Zutphen. Foto: PR
Het Ludgermonument aan de IJssel bij Zutphen. Foto: PR Hans de Rooij

De Wandelvriend op het Ludgerpad in Aalten

Vervoer

AALTEN - De actieve vereniging De Wandelvriend uit Aalten opent het wandelseizoen op zaterdag 25 maart. Dan wordt ook in museum Smedekinck te Zelhem het Ludgerpad geopend. Dat is het Nederlandse deel van de lange afstandswandelroute van Zutphen naar Münster in Duitsland. Dat Nederlandse deel gaat dwars door de Achterhoek van Zutphen naar de Duitse grens bij Winterswijk. 

De route volgt de tocht van de zendeling Ludger. In 794 kreeg deze Fries van Karel de Grote de opdracht de IJssel over te steken ten zuiden van Zutphen. In het land van de eigenzinnige Saksen ging hij op pad. In de laatste vijftien jaar van zijn leven verrichtte hij zendingsarbeid. De allereerste kerkjes op de route werden toen gebouwd. In Münster werd hij in 805 de eerste bisschop. Hij stierf in 809 in Billerbeck. Door zijn arbeid legde hij mede de grondslag voor de christelijk-culturele identiteit van de Achterhoek en het aangrenzend gebied tot aan de oude stad Münster.
De Wandelvriend beproeft op deze zaterdag een deel van het Ludgerpad. Het pad gaat dwars door Aalten. De Wandelvriend neemt het deel van Aalten naar de Grote Steen in ’t Woold.
Het pad is namelijk verdeeld in verschillende etappes en zijpaden. Zo kan men ook de zijroute van ’t Woold naar Winterswijk volgen. De routes zijn kenbaar aan de paarse en gele logo’s van Ludger. Informatieborden onderweg houden de pelgrims op koers. Een wandelgids, die te koop is bij de VVV’s, geeft naast de route ook andere informatie: over de bijzonderheden van de dorpen onderweg, de horeca en mogelijkheden voor openbaar vervoer.
De trekkers van de Wandelvriend verzamelen zich op zaterdag 25 maart om 8.00 uur aan de Landbouwstraat vóór de sporthal. Vervolgens loopt men naar het nieuwe informatiebord ‘Ludgerpad’ aan de Dijkstraat bij de Slinge.
Het Ludgerpad kwam tot stand door de Ludgerkring Achterhoek met medewerking van het Bureau voor Achterhoek Toerisme. Je aansluiten of meer willen weten: info@dewandelvriendaalten.nl en  de website.


www.ludgerkring.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant