André Stronks voor zijn digitale landschap. Foto: Jos Wessels
André Stronks voor zijn digitale landschap. Foto: Jos Wessels

Micro-modelbouw: duizenden uren werk

Vervoer

AALTEN - Met open mond stond de 10-jarige André Stronks voor de etalage van Klein Nibbelink in Bredevoort. Daarbinnen reden treintjes over echte rails en stonden tal van miniatuur- autootjes. André was gegrepen door een nieuwe hobby die hij nooit meer los zou laten. Hij wist waar hij voortaan zijn zakgeld aan moest besteden. Dat is intussen al meer dan 50 jaar geleden.

Door Jos Wessels

André trouwde en verhuisde naar Aalten naar de Berkenhovestraat. Er kwamen kinderen die de ruimte in huis nodig hadden, zodat er steeds minder plaats was voor de autootjes en treintjes van pa. Maar toen er een garage werd bijgebouwd claimde André de zolder voor zijn hobby. Nu wonen André en zijn vrouw al ruim zeventien jaar in een prachtig huis aan de Knibbelweide. Op de zolder heeft André een compleet Madurodam opgebouwd.
Vanwege zijn gezondheid is hij sinds enkele jaren niet meer werkzaam in het arbeidsproces. Daardoor kon hij nog meer tijd besteden aan zijn liefhebberij. Inmiddels heeft hij hier duizenden uren ingestoken.

Volledig digitaal
André heeft een volledig landschap geschapen met treintjes en autootjes in de schaal 1 op 87. Het bijzondere is, dat hij auto’s en treinen aankoopt en die dan helemaal digitaal ombouwt. Hij heeft 15 treinen en 14 auto’s en vrachtwagens, elk apart geprogrammeerd. Via de computer kan hij dit regelen.
Op de laptop is een indrukwekkend spoorlandschap te zien dat associaties oproept met het Centraal Station in Utrecht (foto).
Via een soort joystick waar elk auto of trein een eigen nummer heeft, worden de voertuigen in- en uitgeschakeld.
In de wegen heeft Stronks ijzerdraad gefreesd die de auto’s, vrachtwagens en bussen geleidt. De wegen zijn daarna dicht geplamuurd en geschilderd.

Gloeilichtjes en verkeersregels
Alle voertuigen zijn voorzien van led gloeilichtjes die elk ongeveer 1 bij 1,5 millimeter meten. Een vrachtauto van circa 15 centimeter lengte heeft bijvoorbeeld klein licht, groot licht, knipperlicht, lichten voor links- en rechts afslaan, zijverlichting en zelfs binnenverlichting in de cabine.
De bedrading is 0,3 millimeter dik. Pronkstuk is de bekende Coca Colatruck, die alleen al 800 lampjes telt.
Het opmerkelijke is, dat de voertuigen op de wegen zodanig zijn geprogrammeerd dat zij zich netjes aan de verkeersregels houden. Als twee auto’s elkaar tegemoet komen, wacht de afslaande auto tot de andere is gepasseerd.
Ook wachten zij automatisch voor rood licht en voor de knipperlichten van de spoorwegovergang. Er is een decoder ingebouwd die via infrarood wordt aangestuurd door de computer

Pronkstuk is de bekende coca colatruck 

Alpenlandschap
Het geheel is gebouwd op een houten frame van 4 bij 2.20 meter. Het frame is verrijdbaar zodat André er aan alle zijden bij kan. Hij heeft zelfs een speciale rijdende fauteuil ontworpen zodat hij bij de talloze draadjes en solderingen aan de onderkant kan (foto).

Bezichtigen
Voor liefhebbers is de micro-modelbouw van André Stronks te bezichtigen tegen een vrije gift.
Neem daarvoor telefonisch contact op via 06-12055264. Een groep kan niet te groot zijn want de ruimte is beperkt.

Een digitaal spoorlandschap op de laptop. Foto: Jos Wessels
De Coca Colatruck met 800 led lampjes. Foto: Jos Wessels
Met de rijdende fauteuil onder de tafel. Foto: Jos Wessels
Een deel van de digitale stad. Foto: Jos Wessels

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit