Drukte op de N318. Foto: Frank Vinkenvleugel
Drukte op de N318. Foto: Frank Vinkenvleugel Frank Vinkenvleugel

Nog weinig enthousiasme bij omwonenden over plannen N318

Vervoer

LINTELO - Afgelopen donderdagavond toonde provincie Gelderland haar plannen omtrent de N318 in het Kulturhus in Lintelo. In 2023 wil de provincie aanpassingen doen aan de provinciale weg. Tijdens de informatiebijeenkomst kon men met medewerkers van de provincie, de gemeente Aalten, de gemeente Oude IJsselstreek en LTO in gesprek gaan. De medewerker van CUMELA kon door omstandigheden niet aanwezig zijn. Een ruim aantal omwonenden kwam op de informatiebijeenkomst af, maar reageerden met weinig enthousiasme.

Door Kristel te Bokkel

In 2023 is onderhoud nodig aan de N318, tussen Varsseveld en de Aladnarotonde in Aalten en tussen de Bredevoortsestraatweg (Aalten) en Winterswijk. Onder andere de asfaltdeklaag moet op verschillende plaatsen vervangen worden. Daarnaast staan er verschillende wegwerkzaamheden op de planning om de verkeersveiligheid te vergroten. Tijdens de informatiebijeenkomst werd gekeken naar de aanpassingen tussen Varsseveld en de Aladnarotonde in Aalten. Daarbij vroeg de provincie om de mening van omwonenden.

“Vier jaar geleden werd er gevraagd om de verkeersveiligheid te verbeteren. Daarbij hebben we een plan gemaakt dat qua kosten en resultaten het meest in verhouding staat. Daar is dit plan uitgerold. Vanavond horen we graag jullie reacties.” 

Het plan dat donderdagavond gepresenteerd werd in het Kulturhus bestaat onder andere uit een inhaalverbod in combinatie met vier landbouwpasseerhavens tussen Varsseveld en de Aladnarotonde in Aalten. Landbouwverkeer wordt verplicht hier gebruik van te maken wanneer er verkeer achter hen rijdt. In de tien seconden die zij daarop rijden kunnen zij het verkeer voorbij laten gaan.
Daarnaast staat het afsluiten van een aantal zijwegen van de N318 voor gemotoriseerd verkeer op de planning en worden andere zijwegen aangepast zodat melkwagens en landbouwverkeer beter de weg op kunnen rijden.

Een enkeling reageert begripvol op de plannen aan de N318, maar het overgrote deel van de bezoekers reageert met weerstand. Omwonenden zijn kritisch en starten al snel een gezamenlijke discussie. Waar de plannen bedoeld zijn voor een betere doorstroming van het verkeer zien omwonenden daar het probleem juist in.

Met een continue snelheid van 80 kilometer per uur zien omwonenden juist ook gevaarlijke situaties ontstaan of behouden blijven. Zoals de oversteekplaats bij de Halteweg. Daar waar fietsers de N318 over moeten steken om bijvoorbeeld naar school te kunnen. “We hebben dit al eens aangekaart bij de provincie. Het is nu al een gevaarlijk punt. Er zijn soms nauwelijks momenten om over te steken, straks helemaal niet meer. Fietsers worden weer vergeten in dit plan,” zo zegt een van de omwonenden.

De plannen aan de provinciale weg zijn nog niet definitief. Tussen 14 en 29 oktober kan er gereageerd worden via het formulier op de website van de provincie. Een inhoudelijke reactie mag ook reactie terug verwachten.


www.gelderland.nl/wegwerkzaamheden/n318-varsseveld-aalten-winterswijk

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit