Ab te Winkel, eerste abonnementhouder, geeft uitleg over de deelauto. Foto: PR

Ab te Winkel, eerste abonnementhouder, geeft uitleg over de deelauto. Foto: PR

Na vijf jaar weer een deelauto in Bredevoort

Vervoer

BREDEVOORT - Zaterdagochtend 4 juni verzamelde zich een klein gezelschap rond de elektrische laadpaal op ’t Zand. De aanwezigen waren daar in het kader van de start van het project elektrisch deelauto, een gezamenlijk project van de Energie Coöperatie Bredevoort (ECB) en de vereniging Bredevoorts Belang.

Bert Weevers, voorzitter van ECB, heette de aanwezigen welkom en gaf in zijn openingswoordje aan hoe dit project tot stand is gekomen. Met deze elektrisch deelauto hopen de initiatiefnemers een bijdrage te leveren aan duurzaamheid, onder andere door het terugdringen van het aantal auto’s en het promoten van elektrisch rijden. Door de beschikbaarheid van de deelauto is het wellicht voor een aantal inwoners aantrekkelijk om de tweede auto van de hand te doen. Voor mensen voor wie de auto te duur dreigt te worden. is de deelauto de ideale manier om wanneer dat wenselijk is toch over een vervoermiddel te kunnen beschikken. Een aantal jaren geleden beschikte Bredevoort ook over een deelauto via Mobiel gedeeld. Ondanks dat deze deelauto in Bredevoort redelijk goed gebruik werd stopte het project vijf jaar geleden door verkoop van het concept aan een ander partij die besloot om niet verder te gaan in de Achterhoek. 

Gaon
In deze opstartfase kan de deelauto gerealiseerd worden dankzij een subsidie van de regio Achterhoek. Het Bredevoortse project maak deel uit van het platform Gaon, een platform dat inwoners, bezoekers, ondernemers, werkgevers en werknemers kansen biedt om slim, duurzaam en gezond door de Achterhoek te reizen. Gaon wil de aantrekkingskracht van de regio versterken door de bereikbaarheid te verbeteren en de maatschappelijke negatieve effecten van mobiliteit te beperken, door in te spelen op andere vormen van duurzame mobiliteit. De projectperiode is drie jaar. Daarna zal de auto zichzelf moeten bedruipen als voldoende inwoners een abonnement afsluiten en de auto veelvuldig gaan gebruiken.

Achterhoekse Vlag
De openingshandeling werd verricht door wethouder Hans te Lindert en zijn zoon Sietse. Samen onthulden ze de Bredevoortse deelauto door het verwijderden van een doek waarmee de auto was afgedekt. Te Lindert feliciteerde namens het gemeentebestuur de initiatiefnemers en de inwoners met de deelauto en prees de energie-gevende samenwerking waardoor het project van de grond is gekomen. Deze samenwerking is op de auto terug te zien middels de logo’s van ECB, vereniging Bredevoorts Belang en Gaon. Op het dak van de auto is de Achterhoekse vlag weergegeven.

Eerste abonnement
De bijeenkomst werd afgesloten met een kort woordje van Ap te Winkel als eerste abonnementhouder van de Bredevoortse deelauto. Voor hem en zijn vrouw is de deelauto een manier om een tweede auto buiten de deur te houden. Ap, tevens secretaris van de vereniging Bredevoorts Belang, benadrukte dat de elektrische deelauto vooral ook belangrijk is in het kader van de leefbaarheid in Bredevoort. Met de auto wordt de mobiliteit en bereikbaarheid vergroot. Aangezien het een elektrisch auto is komt het ook nog eens ten goede aan de duurzaamheid. Tenslotte bedankte hij het bestuur van de ECB en in het bijzonder Bert Weevers. Door het voortouw dat zij hebben genomen is de elektrisch deelauto in Bredevoort nu een feit. Te Winkel sloot zijn toespraakje af met een oproep aan alle Bredevoorters om deelname aan dit project in overweging te nemen.

De Bredevoortse deelauto is de vijfde elektrische deelauto in de nabije omgeving. In Groenlo rijden er inmiddels drie en in Zieuwent rijdt er één. Vertegenwoordigers deze initiatieven waren met hun auto ook aanwezig bij de start van het project in Bredevoort. Na afloop maakten enkele belangstellenden alvast een proefritje.

Meer informatie
In de afgelopen week hebben de inwoners in Bredevoort en naaste omgeving al een folder ontvangen over betaalbaar elektrisch rijden middels deze deelauto. Ook is de informatie terug te vinden op www.gaon.nl, www.ecbredevoort en www.bredevoort.nu
Inwoners die overwegen zich aan te sluiten bij dit project ofwel gebruik willen maken van de deelauto kunnen voor informatie of een proefrit een mail sturen naar deelauto@ecbbredevoort.nl of telefonisch contact opnemen met Bert Weevers 06-51524011 of Jochem Meulenbeek 06-48548172.

Wethouder Hans te Lindert onthult samen met zijn zoon Sietse de elektrische deelauto. Foto: PR
Bert Weevers, ECB, spreekt over de voordelen van de deelauto. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit