Jochem Wisselink in actie. Foto: Calvin te Vaarwerk
Jochem Wisselink in actie. Foto: Calvin te Vaarwerk Calvin te Vaarwerk

Autocrosswedstrijd in Aalten: strijd om plaatsen voor NK

Sport

AALTEN - De Stichting Sportevenementen Aalten houdt op 6 en 7 april een autocrosswedstrijd. Dit is niet de eerste wedstrijd in deze regio, maar wel één waarbij ook een selectiewedstrijd voor het officiële NK verreden wordt. De wedstrijden beginnen op zaterdag om 14.00 uur en op zondag om 9.00 uur. De ingang is gelegen aan de Velsdijk, de route wordt duidelijk aangegeven en parkeren is gratis.

Naast het aanschouwen van de wedstrijden is er ook de mogelijkheid om de zeer uiteenlopende technieken van de voertuigen te bekijken in het rennerskwartier.

Deze wedstrijd is toegewezen door de SONAK. Het aantal deelnemers voor het NK is beperkt tot maximaal 36 per klasse. Hiervan zijn er 10 op basis van de eerdere behaalde resultaten automatisch geplaatst. Dit houdt in dat er voor de Divisie V en de 1600 sprint selectiewedstrijden worden verreden vanwege het grote aantal inschrijvingen. De 1e in Aalten op zondag 7 april en de 2e tevens beslissende in het Friese Tjallebert op zondag 21 april. Hierdoor zal er een sterk deelnemersveld uit heel Nederland aan de start staan.

Tienvoudig Europees kampioen
De tienvoudig Europees kampioen Bernd Stubbe wil dit jaar het prestigieuze NK 1600 sprint gaan rijden en kreeg aanvankelijk van de SONAK een wildcard, maar dat heeft de Duitser geweigerd, zodat ook hij zich zal moeten kwalificeren voor het NK, te beginnen in Aalten.
Dat zal niet vanzelf gaan, want de concurrentie is groot. In deze klasse zijn vaak jongere deelnemers, voortgekomen uit de juniorklasse, die naast talent ook het budget hebben om een competitieve auto te hebben.

Debuut Danny Messink
De onlangs 16 jaar geworden Danny Messink uit Dinxperlo is de kampioen van 2023 in de juniorklasse en zal dit jaar ook deelnemen in de Junior Buggy klasse met motoren tot 600cc. In deze klasse rijdt ook de nummer 2 van 2023 Jochem Wisselink uit Aalten.

Dutch Endurance Cup
Op zaterdag start rond 14.00 uur de DEC met hun wedstrijd. Dit zijn aangepaste straatauto’s en deze rijden 3x 20 minuten. Tussendoor is het tijd voor de mini Buggy’s voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar.

RAMO kampioenschap en NK selectie
Naast de selectiewedstrijd zijn er ook de autocrosswedstrijden meetellend voor het RAMO kampioenschap. Er zijn zeven verschillende klassen interessant voor deelnemers en publiek.
Dit begint met de 1300cc standaard auto’s voor de junioren met jongeren vanaf 12 jaar tot en met 18 jaar. Daarnaast is er de regioklasse en divisie V klasse, beide met grotendeels standaard auto’s met voorwielaandrijving en een motorinhoud tot 2000cc. De tourwagens zijn in principe straatauto’s waarvande carrosserie nagenoeg standaard is, echter de techniek is vrij. Dit houdt in dat hier turbomotoren met vermogens tot meer dan 500PK zijn toegestaan.
De keverklasse bestaat al jaren in ongewijzigde vorm met de beroemde verlaagde VW kevers met een maximaal 2400cc motor.
In de sprintklassen zijn er drie groepen: de juniorbuggy’s met motoren tot 600cc, de sprint1600 met motoren tot 1600cc en de combiklasse met onbeperkte cilinderinhoud en turbo’s. Dit zijn auto’s welke speciaal zijn gebouwd voor de autocross en dus geen enkele gelijkenis met een straatauto vertonen. Alle deelnemers hebben een licentie van de KNAF.
De Stichting Sportevenementen Aalten heeft in totaal dertig actieve leden, die aan nationale en internationale wedstrijden deelnemen. Daarmee behoort de SSA tot de grotere organisaties in de regio met een rijke historie.

Nieuwe locatie
Naar een aantal jaren tegast te zijn geweest bij `t Roele van de familie Wisselink strijkt de organisatie dit jaar neer bij het Goorhuis van de familie Van Eerden aan de Velsdijk. Grondeigenaar Jan-Willem van Eerden is zeker geen onbekende in de autocrosswereld: hij is zelfs drievoudige Nederlands kampioen in de Keverklasse. Uiteraard betekent een nieuwe locatie extra werk, zoals vergunningen. Alle directe buren zijn uiteraard geïnformeerd en hebben allen aangegeven geen bezwaar te hebben.

Sponsoren en vrijwilligers
Een nieuwe locatie, twee dagen en veel bezoekers brengen natuurlijk ook veel kosten en werk met zich mee. De organisatie prijst zich dan ook gelukkig met het grote aantal trouwe sponsoren, de vele vrijwilligers en de medewerking van de Gemeente Aalten.
Liefhebbers van de Formule 1 hoeven ook niets te missen, want de wedstrijd van dat weekend is te zien op het grote LED-scherm. Mocht het evenement vanwege de slechte weersomstandigheden niet door kunnen gaan, dan wordt het in afgeslankte vorm verplaatst naar 21 april.
Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van de Stichting Sportevenementen Aalten of bel 06-53565805.

Gijs Arentsen in actie. Foto: Calvin te Vaarwerk

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant