Freek Mulder. Foto: Cor Hinkamp
Freek Mulder. Foto: Cor Hinkamp Cor Hinkamp

‘Het draait allemaal om voetbal’

Sport

AALTEN – Freek Mulder (32), aanvoerder van AZSV H1, stopt aan het eind van dit seizoen. Veertien seizoenen heeft de Winterswijker bij de Aaltense hoofdmacht gespeeld. Blessureleed kent hij amper, hij staat bijna altijd basis vanaf het begin van zijn voetbalcarrière bij AZSV. Hij heeft zelfs nog nooit een degradatie meegemaakt, wel twee promoties. “Waarom nu stoppen? Nou, bij ons draait alles om voetbal. Ik merk dat ik andere dingen belangrijker vind. Dat gevoel begon vorig seizoen en is nu versterkt. Daarom is het mooi geweest!”

Door Karin Stronks

De voetbalcarrière van Freek begint bij WVC als hij als 6-jarig jongetje op voetbal gaat. “We gingen met een aantal vriendjes op voetbal nadat we onze zwemdiploma’s gehaald hadden. Tot de E-jeugd speelden we met onze klas van de basisschool bij elkaar. Toen werd ik gevraagd om bij de eerste selectie te komen voetballen. Vanaf die tijd speelde ik altijd op het hoogste niveau bij WVC.” Freek wordt gescout en speelt als tweedejaars A-voetballer bij De Graafschap. Hij traint dan vier tot vijf keer per week. “Na één seizoen bij De Graafschap moest ik vertrekken. Toen belde Dennis van Toor, hoofdtrainer bij AZSV, of ik in Aalten wilde komen voetballen. Dat heb ik gedaan en ben altijd gebleven!” 

Tweede klasse

Als Freek bij AZSV H1 begint speelt de Aaltense hoofdmacht in de tweede klasse. “De overstap viel me niet zwaar. Het voelde direct goed. Ik was natuurlijk best fit omdat we bij De Graafschap vier tot vijf keer per week trainden. We werden meteen dat seizoen kampioen! Twee seizoenen later promoveerden we naar de hoofdklasse. Daarna volgden moeizame jaren, het niveau was een stuk hoger. Maar we wisten toch steeds te handhaven, zelfs zonder nacompetitie te hoeven spelen, mede door een wat defensievere spelvorm.”

Goede sfeer

Freek ziet veel jongens komen en gaan. “Toen ik begon bij AZSV speelde Jan Hendrik Oldenhave linksback, ik rechtsback. Ook heb ik in de eerste jaren nog gespeeld met Rick en Frank Navis, Stijn ter Haar, en met onze huidige trainer Martijn Beltman! Mijn positie is altijd rechtsback geweest en gebleven. Wanneer ik aanvoerder ben geworden? Zes, zeven jaar geleden denk ik. De sfeer is altijd goed geweest en nog steeds ondanks de wijzigingen door de jaren heen. Gekkigheid in de kleedkamer, vriendschappelijk met elkaar omgaan is de norm!”

Zijn er nog dingen veranderd in de veertien seizoenen? Freek zegt: “Misschien zijn we wat milder geworden. In het begin werden spelers nog wel eens op scherp gezet als het niet goed liep in het veld, elkaar even rechtzetten. Dat kan goed uitpakken maar ik heb het idee dat dit anders is nu. Er is minder geschreeuw op het veld. Toen ik pas begon, zei ik niet veel tegen de oudere spelers in het veld, had meer respect denk ik. Jongeren geven nu wel vaker een weerwoord als ze worden aangesproken op hun spel.”

Volksfeest

AZSV H1 gaat zeer vriendschappelijk met elkaar om, in het veld maar ook erbuiten. “Na de kermiswedstrijd werden we vaak door de Aaltense jongens meegenomen naar het Volksfeest. Altijd gezellig! Teamuitjes waren ook altijd supergezellig. Toen Thomas Rots en Jan Willem Stronks in Nijmegen woonden gingen we daar stappen en bleven dan slapen. Ik kan me herinneren dat we een keer de sleutel kregen van het huis van Dennis van Toor, hij woonde in Arnhem, om daar te kunnen slapen na een avondje stappen…”

Manchester-Tottenham

Blessures kent Freek vrijwel niet. “Een paar keer problemen gehad met m’n hamstring, dan miste ik maximaal drie wedstrijden. Daar is het bij gebleven.” Heb je nog een bijzondere anekdote? Freek grijnst: “Ja, we hadden een keer een vrij weekend en toen hebben we met vrienden een weekendje weg gepland om de wedstrijd Manchester – Tottenham te bezoeken. Maar er werd later toch een wedstrijd in dat weekend geregeld. Ik heb gekozen voor het weekend uit en ben naar Engeland gegaan. Daarna moest ik drie wedstrijden op de bank beginnen…”

Touwtje springen

Het leven van Freek draait geheel om voetbal. “Uitgaan, feestjes, wintersport, zomervakantie, weekendjes uit, ik plande alles om de wedstrijden en trainingen heen. Ik heb dat nooit erg gevonden, voetbal is mijn grote passie! Ook fit zijn en blijven, naar de sportschool, touwtje springen, heb ik altijd fanatiek gedaan. Vroeger vond ik dat helemaal niet erg. Ook het feit dat je op zaterdag echt de hele dag kwijt bent, twee keer trainen, geen enkel probleem. Nu is daar verandering in gekomen. Ik merkte vorig jaar al dat ik andere dingen belangrijker vind. Ben vader geworden, dat heeft er zeker mee te maken. Ik wil gewoon meer tijd besteden aan andere dingen, mijn gezin, familie, vrienden, feestjes en verjaardagen.”

Teamgevoel

Seizoen 2023/2024 zal Freek met alle inzet die hij in zich heeft afronden. “We hebben nog twaalf competitiewedstrijden te gaan en we doen nog mee voor de KNVB beker en de Achterhoek Cup. Daar wil ik echt voor gaan, zeker om nog een periode te pakken om nacompetitie te gaan spelen.” Wat zal hij het meeste missen? “Het teamgevoel, grappen en grollen, met elkaar ergens naartoe werken.”

Freek vervolgt met een grijns: “Maar ik zal er ook iets voor terug krijgen. Zonder nadenken een terrasje pakken, meer tijd voor mijn vriendin en onze dochter. En ik zal wel in beweging blijven, misschien fitness, padel, hardlopen of touwtjespringen… Anders groei ik waarschijnlijk dicht…” 

Freek Mulder als hij pas bij AZSV is begonnen. Foto: Cor Hinkamp
Aanvoerder van AZSV H1 Freek Mulder. Foto: Cor Hinkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant