AZSV VR1. Foto: Cor Hinkamp
AZSV VR1. Foto: Cor Hinkamp

‘Wij gaan voor het kampioenschap’

Sport

AALTEN – AZSV VR 1 heeft een zeer succesvol seizoen achter de rug met mooie bekerresultaten én een wedstrijd tegen Feyenoord. Het zomerreces is kort. Al in de zomer zijn de dames begonnen met de voorbereidingen voor seizoen 2023/2024.

Door Karin Stronks

Hoofdtrainer Dennis Teunissen staat voor het tweede jaar voor AZSV VR1. “We beginnen de competitie met een jong team, compleet wat betreft kwaliteit en gelukkig hebben we aan het begin van dit seizoen een brede selectie van negentien dames. Wat onze doelstelling is? Nou, de dames hebben zelf een plan gemaakt en we gaan voor het kampioenschap!” 

Is de lat niet erg hoog gelegd? Dennis: “Vorig jaar hebben we heel goed gedraaid. We hebben twee bekerfinales gespeeld en we zaten vorig seizoen zó dichtbij het kampioenschap, op 1 punt na hebben we het niet gered. Daarom vind ik het niet vreemd dat de dames dit doel op het oog hebben! We hebben kort geleden met het team een groot overleg gehad over wat er goed gaat, wat beter kan, en ook over de doelstelling. Dat was dus duidelijk: kampioen worden!” 

AZSV VR1 gaat met een selectie van negentien dames de competitie in. “Daar ben ik heel blij mee! We hebben een brede selectie met veel kwaliteit, het is een leuke groep. Het klinkt wel veel, negentien dames, maar sommigen kunnen niet altijd door werk in de zorg en er zullen ook blessures opduiken”, aldus Dennis. “Er zijn een paar ‘oud gedienden’ gestopt en een paar jonge meiden zijn erbij gekomen, vijf vrouwen van buitenaf. De jongste is 16, de oudste is 30-plus. Het leeftijdsverschil is groot inderdaad maar de jongeren worden goed opgevangen door de routiniers!” 

Districtsbeker
De ambitie is groot, de dames zijn zeer gemotiveerd. De vrouwen trainen twee keer per week. Op de maandag ligt het accent op conditie, de woensdag staat voornamelijk in het teken van tactiek. De landelijke beker ligt buiten bereik, AZSV verloor de wedstrijden nipt in de voorrondes. “De eredivisie-, topklasse-, hoofdklasse- en eerste klasse-teams spelen de voorrondes tegen elkaar. Wij moesten aantreden tegen DTS Ede, topklasser, hoofdklasser Klarenbeek en DZC ‘68, net als ons eersteklasser. We hebben het op zich best goed gedaan en misschien had er meer in gezeten. Maar we gaan nu voor de districtsbeker, die we vorig jaar hebben gewonnen.”

Het eerste damesteam heeft vier aanvoerders, aanspreekpunten voor de speelsters. “We hebben bewust gekozen voor Judith en Marijke, twee routiniers, en Bente en Merel, twee jonge aanvoerders. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor het team. Zij zijn de ‘voelsprieten’. Communicatie staat bij ons hoog in het vaandel.” 

Dennis is opgeleid om damesteams tot en met Jong BVO te trainen, de hoogste amateurs bij de vrouwen. “Voor herenteams geldt dat ik hoofdtrainer mag zijn tot en met de tweede klasse.” Is er verschil tussen vrouwen- en mannenvoetbal? “Zeker. Vrouwen zijn taakbewust, zij houden zich over het algemeen goed aan afspraken, gaan van hun positie uit. Mannen hebben vaak een eigen mening over het spel, over posities. Mannen kun je wel direct aanspreken. Bij dames moet je wat voorzichtiger zijn. Daar houd ik rekening mee.” 

Jongensteams
Er zijn vijf vrouwen van buitenaf toegetreden tot AZSV VR1. “AZSV heeft een grote, sterke vrouwenafdeling met zo’n 300 leden. We spelen op hoog niveau. Dat spreekt omliggende verenigingen wel aan. We hebben nu twee jonge meiden van 16 binnen ons team, die in jongensteams hebben gespeeld de afgelopen jaren. En dat is te merken. Ze zijn gewend aan harde duels en een snelle handelingssnelheid. Ik ben er voorstander van om talentvolle meiden bij de jongensafdeling te laten voetballen tot pak weg O15. Qua weerstand kunnen zij hier hun voordeel doen.”

Groningen en Friesland
Voor de competitiewedstrijden moeten de AZSV dames voornamelijk naar het noorden van Nederland reizen. Dennis: “We spelen in een competitie met vijf ploegen uit Groningen en één uit Friesland. Ook Drenthe en Overijssel doen we aan. De afstanden zijn groot, we reizen gezamenlijk met een bus. De eerste vier wedstrijden zullen pittige zijn denk ik. Dan ontmoeten we onder andere de Knickerbockers, zij zijn vorig seizoen gedegradeerd uit de hoofdklasse. Ook spelen we in het begin tegen promovendus SDC Putten. Zij zullen zich zeker van hun beste kant willen laten zien…”

Op zaterdag 23 september zijn de dames van The Knickerbockers uit Groningen op sportpark Villekamp te gast geweest. De wedstrijd is onbeslist geëindigd, 0-0. Op 30 september volgt de uitwedstrijd tegen SDC Putten VR1. Putten heeft de eerste competitiewedstrijd verloren van Oranje Nassau, 2-0. Beide teams zullen vol voor de overwinning gaan… De competitie is begonnen, op naar het kampioenschap! 

Hoofdtrainer AZSV VR1 Dennis Teunissen. Foto: Cor Hinkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit