Reymond Verboom (links) en Marchel Weenk spreken de Borussia Bocholt vrouwen toe. Foto: Frank Vinkenvleugel
Reymond Verboom (links) en Marchel Weenk spreken de Borussia Bocholt vrouwen toe. Foto: Frank Vinkenvleugel

Drie Aaltense trainers stomen Borussia Bocholt Frauen 1 klaar voor Zweite Bundesliga

Sport

BOCHOLT/AALTEN – Het eerste vrouwenelftal van Borussia Bocholt staat onder leiding van drie trainers met Aaltense roots. De vrouwen staan momenteel op de tweede plaats in de Dritte Bundesliga, met één wedstrijd minder gespeeld, op ramkoers voor het kampioenschap. Het niveau van de Borussia Bocholt vrouwen is volgens de drie oefenmeesters vergelijkbaar met dat van de Nederlandse eredivisiedames. Hoofdtrainer Reymond Verboom zegt niet zonder trots: “Het zijn geen profs, de vrouwen werken of studeren naast hun voetbalcarrière. Ze zijn zeer gedreven en spelen voor eigen eer en glorie…” 

Door Karin Stronks

De vrijdagavondtraining staat op het punt te beginnen, Reymond Verboom en trainer Marchel Weenk hebben een klein circuit klaargezet met pionnen waar de vrouwen met de warming up kunnen beginnen. “Ja het is hier ‘vrouwen’ voetbal. Dames spelen tennis, vrouwen voetballen”, grijnst Weenk. Willie Lodewick uit Aalten is keeperstrainer, vrijdags trainen de doelvrouwen met de groep mee en is er geen aparte training voor de keepsters. Naast de drie voetbaltrainingen per week gaan de vrouwen één keer per week naar de sportschool voor krachttraining. Binnen de staf van Borussia Bocholt Frauen 1 zijn ook een atletiektrainer en een krachttrainer actief. 

De drie trainers met Aaltense roots zijn het eens, de Duitse voetbalsters zijn zeer gedisciplineerd. Reymond: “Het was Herr Trainer in het begin. Daar hebben we vrij snel verandering in gebracht. Natuurlijk zijn wij de trainers en staan boven het team, maar om ons zo aan te spreken gaat wat mij betreft te ver. Het tekent wel de manier van doen hier, wat betreft de discipline en het respect voor de trainer.” 

Hoe zijn de Nederlandse trainers bij de Borussia Bocholt Frauen 1 terecht gekomen? Reymond: “Ik trainde hier de jeugd van de Voetbalschool toen ik werd gevraagd om het vrouwenelftal te gaan trainen. Ik wist niet wat ik kon verwachten en ben eerst eens wezen kijken. Heb direct gezien dat het een mooi niveau is. Veel vrouwen hebben ervaring op internationaal niveau hebben als jeugdspeelsters op diverse grote toernooien gespeeld. Ik ben in de winter van 2022 begonnen. Heb direct twee Nederlanders erbij gehaald, Willie voor de keeperstraining en Marchel als trainer.” 

Is er verschil tussen het trainen van vrouwen en mannen? Reymond: “Met name in de benadering moet je rekening houden met vrouwen. Niet schreeuwen bijvoorbeeld. Of zeggen dat een pass heel slecht is. Daar hebben vrouwen een halve wedstrijd last van. Dus minder direct zijn, je iets inhouden.” 

In team Borussia Bocholt Frauen 1 spelen drie Nederlandse vrouwen, ook enkele internationals. De leeftijd van de vrouwen loopt uiteen van 31 tot 17 jaar. Reymond: “De verdeling is goed, routiniers naast nieuwkomers, de vrouwen kunnen van elkaar leren. Er spelen een Portugese en een Tunesische international in ons team. De vrouwen komen soms van ver, sommigen moeten één tot anderhalf uur rijden voor de training. En dat hebben ze er allemaal voor over. We trainen drie keer per week, op dinsdag, donderdag en vrijdag. De competitie wordt op de zondagen afgewerkt.” 

De Borussia Bocholt vrouwen staan één punt achter de koploper, echter hebben ze één wedstrijd minder gespeeld. Het kampioenschap lonkt, al staan er voor Borussia Bocholt nog spannende wedstrijden op het programma. Marchel: “We spelen tegen gerenommeerde teams zoals Borussia Mönchengladbach, VfL Bochum en Fortuna Köln. Onze speelsters zijn erop gebrand om kampioen te worden. Al kunnen wij niet promoveren…”

Reymond geeft uitleg: “Borussia Bocholt heeft geen licentie aangevraagd voor deelname in de Zweite Bundesliga. Dat is erg jammer want wij hebben gezorgd dat we voldoen aan de criteria hiervoor. Gevolg is dat als we kampioen worden het team uit elkaar zal vallen. Veel vrouwen uit ons team hebben de ambitie om profvoetballer te worden en staan open voor gesprekken met profteams. Hier in Bocholt houdt het voor deze speelsters na eventuele promotie op…”  

Het neemt niet weg dat de voetbalsters erop gebrand zijn om kampioen te worden, ook al zit promotie er met het huidige team niet in. Marchel: “Ook de beker ligt nog binnen ons bereik. We spelen op Hemelvaartsdag de bekerfinale in Kleve. Het zou een mooie bekroning zijn voor het harde werk!” 

De vrouwen werken gedisciplineerd en zelfstandig de warming-up af, gevolgd door positiespel. Er wordt soms gelachen, maar het gaat er fanatiek aan toe. Wat gaat er met de trainers gebeuren als de vrouwen kampioen worden? “Op 4 juni spelen we de laatste wedstrijd, thuis tegen FC Köln. Dan zullen we zien waar we staan. En mochten we kampioen worden, dan komt er vast iets anders op ons pad…”

Een quote op het sportcomplex van Borussia Bocholt. Foto: Frank Vinkenvleugel
Hoofdtrainer Reymond Verboom (links) met trainer Marchel Weenk. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit