Foto: PR
Foto: PR

Nieuwe baan voor paardensportvereniging

Sport

AALTEN - Woensdag 5 april is met de eerste dressuurles in de nieuw aangelegde buitenbaan de baan in gebruik genomen bij de Paardensportvereniginig Aalten (PSVA) aan de Hessenweg 20. De officiële opening volgt op 4 juni.

Al jaren heeft de Paardensportvereniging Aalten de beschikking over een rijhal en een buitenbaan op zand van 20x40 meter. Om in de toekomst alle wedstrijddisciplines te mogen organiseren, moet de buitenbaan aan andere eisen voldoen. Met dat in gedachte werden er plannen gemaakt om de buitenbaan te vergroten. Het bestuur van de stichting, die de accommodatie beheert, heeft het plan uitgewerkt en er zich hard voor gemaakt dat wat er nu geopend wordt er gekomen is.
Een ophoging van het terrein ging vooraf aan een aantal zaterdagochtenden, waar met een grote groep vrijwilligers de omheining werd ingegraven, verharding, elektra en een sproei installatie aangelegd. Ook de verlichting werd aangepakt, bestaande masten verplaatst en enkele nieuwe werden geplaatst. Ook de kapschuur, de fusie, het bestemmingsplan, de manege, de parkeerplaats en het nieuwe weiland werden in orde gebracht. Alles op een korte termijn van tien jaar.
De wens die de vereniging nog had, was op eigen terrein wedstrijden organiseren en rijden op een mooie zandbodem. Want in een korte tijd is het rijden op gras uit de tijd of het lijkt wel bijna onmogelijk. Om in de regio mee te doen aan het organiseren van wedstrijden is een zandbodem een vereiste.
Na voorzichtig wat plannen op papier te hebben gezet en wat rekenwerk, leek realisatie zonder een behoorlijke subsidie onmogelijk. Daarom werden de subsidiemogelijkheden onderzocht, maar dat had geen positief resultaat. Dus kijken wat er dan wel kan. Een plan in delen uitvoeren was misschien mogelijk en dat werd nog eens uitgebreid berekend met als uitkomst een plan in drie delen. Eerst een rijbaan achter de bestaande buitenbaan, zodat er twee 40 meter ringen of een 60 meter ring gemaakt kunnen worden. Dan naast de buitenbaan een extra 40 meter ring. Een hekwerk eromheen en een verplaatsbaar tussenhek aanbrengen of gebruikmaken van de verplaatsbare dressuurringen. En dan later nog een keer de verlichting aanpassen.
Toen de vereniging plotseling en zeer voordelig grond kon kopen - het geheel moest 30 centimeter opgehoogd worden - was dat een meevaller. Grond verplaatsen (totaal 4.000 m3), kabels leggen, waterleiding en beregening aanbrengen, hekken verplaatsen, hekwerk maken, et cetera, en dat alles zonder de dagelijkse gang te storen. Voor deze werkzaamheden hebben zich een aantal vrijwilligers ingezet en de klus geklaard.
Met de uitbreiding is de PSVA helemaal klaar voor de toekomst.


www.paardensportverenigingaalten.nl

Eerste les op de nieuwe baan. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant