Joke Jansen uit Lintelo gooit de bal bij het Bocce op Sportpark Zuid in Aalten. Foto: Roel Kleinpenning
Joke Jansen uit Lintelo gooit de bal bij het Bocce op Sportpark Zuid in Aalten. Foto: Roel Kleinpenning (Foto: )

Bocce populair op de Special Olympics

  Sport

De Special Olympics waren afgelopen weekeinde niet weg te denken uit de Achterhoek. Op Sportpark Zuid in Aalten streden tientallen deelnemers aan de Nationale Spelen 2018 zaterdag in de discipline Bocce, een soort jeu de boules. Wat opviel was de enorme saamhorigheid onder de deelnemers.

(Door Remko Alberink)

AALTEN - De sfeer zat er zaterdag vanaf het begin goed in bij de Bocce-banen op sportpark Zuid in Aalten. Op het sportpark waar in de toekomst acht clubs resideren, stond alles in het teken van de 'olympics' en de gasten met een verstandelijke beperking die daarvoor naar de Achterhoek kwamen.

Naast het Bocce had de organisatie een heel side-event georganiseerd. ''Zo is iedereen de hele dag lekker bezig'', stelt Boudewijn Inja namens de plaatselijke organisatie. ''Bocce is echt een sport in opkomst, we willen hier ook graag een verenging oprichten", zo duidt hij. ''Het is een populaire sport en voor iedereen mogelijk. Je kunt het ook vanuit in een rolstoel spelen, het lijkt een beetje op jeu de boules.''

De baan is wat groter, en er ligt tapijt op. Inja laat een bal voelen van ongeveer een kilo. ''Hiermee rollen de deelnemers, iedereen kan dat, het is heerlijk laagdrempelig."

Dat de deelnemers geoefend hebben, blijkt als ze deze dag met veel concentratie en precisie de ballen rollen, waarbij de aanmoedigingen van supporters niet van de lucht zijn. Vanwege het jubileum doen er ook gasten uit België, Duitsland en van het Britse eiland Man mee. Deze laatste groep is enthousiast deelnemer aan het Bocce.

Initiatief
Op initiatief van Inja zijn er meer deelnemers toegelaten dan aanvankelijk ingeschreven. ''Nederland kent maar twee Bocce-verenigingen, in Groningen en Almere. Maar we wilden het ook graag voor mensen uit de Achterhoek organiseren, dus daarom hebben we van verschillende instellingen ook nog teams weten te vormen."

Er wordt zaterdagmorgen in duo's en teams gespeeld, zaterdagmiddag zijn de wedstrijden voor individuen. het spel heeft wel wat weg van het Engelse bowlen, makkelijk als je kijkt op TV, maar in werkelijkheid een stukje lastiger. ''Weet je dat dit de eerste outdoor-banen in Nederland zijn'', stelt Inja met gepaste trots. ''Dit moet je ook niet in een sporthal willen spelen, hier kan dat toch heel mooi."

De deelnemers verbleven afgelopen weekeinde in recreatiepark Marveld in Groenlo, waar het olympisch dorp was gehuisvest. Op tal van locaties in de acht deelnemende gemeenten werden sportwedstrijden gehouden, zo was het Stationsplein in Aalten decor van het basketbaltoernooi.

Verbinden
De Special Olympics konden afgelopen weekeinde in het kader van verbinden worden getypeerd. Zowel bij de deelnemers en hun coaches onderling, als zeker ook in de Achterhoekse sportlandschap waar vraag en aanbod elkaar beter leerden kennen. Daar waar de olympische gedachte van 'meedoen is belangrijker dan het winnen' hoogtij vierde, was niet iedereen die mening toegedaan. Zo riep een atleet tijdens het atletiek: ''Als je meedoet, wil je winnen. Dat geldt voor iedereen, dus ook voor mij."

Meer berichten