AZSV VR is winnaar van de Achterhoek Cup. Foto: Henk den Brok

AZSV VR1 ‘heer en meester’ in vrouwenfinale tegen DZC’68

Sport

AALTEN/DOETINCHEM - AZSV VR1 is zaterdag 25 juni op Sportpark Dichteren in Doetinchem de winnaar geworden van de Achterhoek Cup finale categorie Vrouwenvoetbal. Tegenstander DZC’68 VR1 uit Doetinchem bleek niet te zijn opgewassen tegen het team uit Aalten, dat compleet aantrad. De nieuwbakken AZSV-trainer Dennis Teunissen beschikte over een fitte selectie en dit was de basis voor de winst tegen rivaal DZC’68. Nog voor rust stond de 2-0 voorsprong op het scorebord. In de tweede helft gooide Laura te Paske met een fraai doelpunt de wedstrijd in het slot en gingen de armen omhoog na het laatste fluitsignaal.

Door John van der Kamp

Een betere affiche voor de finale categorie Vrouwenvoetbal had de organisatie van de Achterhoek Cup niet kunnen wensen. Twee rivalen tegen elkaar om de Achterhoek Cup. In het afgelopen seizoen hebben deze vrouwenteams elkaar in competitieverband getroffen en was het verschil nihil. Maar tijdens de Achterhoek Cup finale was AZSV VR1 heer en meester en heeft de gehele wedstrijd volledig onder controle gehad. Pluspunt voor het team uit Aalten was de beschikbaarheid van speelsters die na blessures weer inzetbaar waren. Voor DZC’68 VR1 bleek deze wedstrijd op een verkeerd moment te komen, na een lang en zwaar voetbalseizoen.

Het eerste scoringskansje was voor DZC’68. Marley Renner probeert via een kopbal tot scoren te komen. Waar DZC’68 het niet lukt, slaagt AZSV er wel in. Na 17 minuten valt het eerste doelpunt van de wedstrijd. Ellen Maatkamp, één van de beste speelsters vandaag, schiet van afstand op doel en laat doelvrouw Suzan van Brenk van DZC’68 kansloos (1-0). Binnen vijf minuten wordt de voorsprong zelfs verdubbeld. Merel ter Haar wordt met een mooie pass bereikt. Na de bal aanname maakt zij handig gebruik van de geboden ruimte en scoort beheerst (2-0). Na ruim een half uur spelen het moment voor Sandra Heusinkveld, die tot captain was gebombardeerd voor haar afscheidswedstrijd. De routinier gaat een stapje terug doen en kreeg een ludieke publiekswissel omringd door haar teamgenoten en staf.

Met een 2-0 voorsprong bij rust kan AZSV-trainer Dennis Teunissen wel leven. Niet voor Jantien van der Zijden-Wanrooij, de coach van DZC’68. Zij brengt direct bij de aftrap van de tweede helft enkele frisse krachten in het veld om de wedstrijd een wending te geven. Zelf scoren doet DZC’68 niet. Wel krijgt AZSV na twee minuten de volle aandacht van het publiek. Eerst raakt Kim Scholten de lat, Ellen Maatkamp vergeet de rebound binnen te schieten. AZSV blijft dicteren en ziet een doelpoging van Kim Scholten voorlangs het doel en naast gaan. Met nog een kwartier te spelen lijkt de beslissing dan te vallen. Het is Laura te Paske die haar naam onder de derde treffer mag zetten (3-0). In de eindfase probeert DZC’68 nog de eretreffer te forceren, maar mist het geluk aan haar zijde.

Scheidsrechter Julia Vermeer, die een voortreffelijke wedstrijd floot en volgend seizoen start met het fluiten van KNVB-wedstrijden bij de mannen, telt een paar extra minuten bij en haar eindsignaal wordt met veel gejuich ontvangen bij de spelers, staf en supporters uit Aalten. Een verdiende overwinning van AZSV VR1, waar niets op af te dingen valt.

Hierna begon de prijsuitreiking met het bedanken van de voortreffelijke complete wedstrijdleiding. Een afvaardiging van FC Zutphen VR1 en Longa’30 VR1 nemen de cheques voor de gezamenlijke derde plaats in ontvangst. Na het overhandigen van medailles aan alle speelsters en staf van de finale teams, is het langverwachte moment daar. Het is Sandra Heusinkveld die de wisselbeker in ontvangst mag nemen en doorgeeft aan haar juichende teamgenoten.

De organisatie van de Achterhoek Cup bedankt alle vrouwenteams die hebben deelgenomen aan deze editie.