Vanaf links Hans Jentink, Girbe Smilda, Richard Siebenheller en Jan Wikkerink van het AZSV straatvoetbaltoernooi met Frank Timmermans en Heidi Ebbers van Harapan Baru Lombok. Foto: Karin Stronks
Vanaf links Hans Jentink, Girbe Smilda, Richard Siebenheller en Jan Wikkerink van het AZSV straatvoetbaltoernooi met Frank Timmermans en Heidi Ebbers van Harapan Baru Lombok. Foto: Karin Stronks

Deel opbrengst straatvoetbal voor Harapan Baru Lombok

Sport

AALTEN – Een deel van het inschrijfgeld voor het straatvoetbaltoernooi gaat naar de stichting Harapan Baru Lombok in Indonesië. Er is een symbolische cheque overhandigd van 650 euro aan Frank Timmermans en Heidi Ebbers, respectievelijk voorzitter en secretaris van de stichting in Aalten.

Door Karin Stronks

“Elke keer doneren we een deel van het inschrijfgeld aan een goed doel waar een Aaltenaar bij betrokken is. Nick Rensink uit Aalten woont en werkt voor de zusterstichting Harapan Baru Lombok, Indonesië, daarom hebben we dit keer voor deze stichting gekozen”, legt Girbe Smilda, een van de organisatoren van het straatvoetbaltoernooi, uit. De symbolische cheque wordt door Frank Timmermans en Heidi Ebbers in ontvangst genomen. Heidi: “We zijn hier heel blij mee! Er kunnen weer veel mensen met een beperking in Indonesië worden geholpen.” 

De Aaltense en Indonesische stichtingen Harapan Baru Lombok hebben als doel om mensen met een beperking te helpen een goede toekomst op te bouwen. Harapan Baru betekent ‘nieuwe hoop’, dat wil de stichting deze mensen bieden. Timmermans: “Mensen met een beperking hebben vrijwel geen uitzicht op een mooie toekomst. Wij proberen daar verandering in te brengen door trainingen en vaardigheden aan te leren en een startkapitaal aan te bieden zodat zij een micro-onderneming kunnen starten en zo in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Ook het plannen en sparen hoort bij de trainingen.” Heidi: “Nick Rensink werkt in Indonesië voor deze mensen en wij ondersteunen vanuit Nederland.” 

Er zijn mooie projecten ontstaan. Frank Timmermans noemt een voorbeeld: “Door een storm is een enorme berg plastic aangespoeld. Micro ondernemers hebben plastic flessen gevuld met plastic snippers zodat er een massieve fles ontstaat. Deze worden verkocht en gebruikt als bouwstenen. De ‘massieve’ flessen worden tussen bamboe geplaatst en dat zit blijkbaar erg stevig, bovendien breekt het niet snel af. Drie doelen zijn daardoor bereikt, het plastic wordt opgeruimd en hergebruikt, de ondernemer verdient er een inkomen mee en de opbouw van het getroffen gebied is hiermee gediend. Win-win-win situatie!” Heidi: “Zo zijn er verschillende gemeenschappelijke gebouwen opgetrokken, een bibliotheek bijvoorbeeld.” 

Girbe Smilda, Richard Siebenheller en Hans Jentink doneren graag het bedrag van 650 euro aan dit goede doel. Jentink: “We zullen zorgen dat het binnen een paar dagen wordt overgemaakt.” 

Terwijl de symbolische cheque wordt overhandigd wordt er op diverse velden gevoetbald. Het straatvoetbaltoernooi, al bijna 40 jaar een begrip in Aalten en de buurtschappen, is op deze vrijdag bijna ten einde. “We zijn blij dat we het toernooi weer kunnen houden”, aldus Siebenheller. Twintig heren- en veertien damesteams strijden twee weken lang om de roem, om zich een jaar lang Stratenkampioen van Aalten te mogen noemen. Dames spelen zeven tegen zeven op een half veld, de heren vormen elftallen en spelen op hele velden. Het populaire toernooi trekt steevast enorm veel bezoekers naar sportpark Villekamp, waar ook de derde helft een belangrijk onderdeel is. “Het terras komt nu wel heel goed van pas”, zegt Hans Jentink. 

De teams zijn erg creatief in het bedenken van namen. Enkele voorbeelden hiervan zijn bij de dames ‘Naam komt nog’, ‘FC Apfelcorner’ en ‘De Glitters’. Bij de heren zijn namen in zwang als ‘FC LinksBuitenAdem’, ‘The Basement’, ‘100B’ en ‘Witte Muizen’. De tenues zijn al net zo divers als de teamnamen, knalroze of felgele shirts en shirts met bijzondere logo’s en namen van sponsoren. Veel teams gebruiken social media om hun verrichtingen aan de ‘fans’ mede te delen. Girbe Smilda: “Zowel de poulewedstrijden als de grote finale trekken honderden supporters naar het AZSV terrein. De sfeer is gewoon super, vooral als het mooi weer is zoals nu!” 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit