Ab van Loenen (links) met begeleider van Estinea, scholier Finn en Elena Kock knippen het lint door. Finn Striekwold en Deon Piek (rechts) kijken tevreden toe. foto Lineke Voltman
Ab van Loenen (links) met begeleider van Estinea, scholier Finn en Elena Kock knippen het lint door. Finn Striekwold en Deon Piek (rechts) kijken tevreden toe. foto Lineke Voltman

Studenten maken QR beweegroute als examenopdracht

Sport

AALTEN – Leerlingen van combinatieklas 5/6 en klas 5 van de Groen van Prinsterenschool uit Aalten hadden donderdag 19 mei de eer om voor het eerst een nieuwe QR beweegroute te lopen in Aalten.

Door Lineke Voltman

De QR beweegroute is ontwikkeld door twee tweedejaars studenten Sport en Beweging van het Graafschap College in Doetinchem: de 17-jarigen Finn Striekwold en Deon Piek.

Code scannen
Finn: “Voor onze opleiding Sport en Bewegen konden we kiezen uit verschillende examenopdrachten en een QR beweegroute leek ons heel leuk. Elke week zijn we een dag in Aalten geweest om op sportpark Zuid hieraan te werken. Het is een wandelroute waarbij je ook allerlei beweeg oefeningen kunt doen. Er staan langs de route, die onder andere door het Loohuisbos loopt, verschillende paaltjes waarbij je met de smartphone een code moet scannen. Je krijgt dan een filmpje te zien met oefeningen, die wijzelf op de betreffende plek hebben voorgedaan. De route begint met paaltje 1 bij de Kriegerdreef maar men kan eigenlijk bij ieder paatje beginnen.”

Korte en lange route
“Er zijn drie niveaus van de oefeningen van makkelijk tot moeilijk, dus voor iedereen goed te doen,” vult Deon aan. “Ook staan op de paaltjes aangegeven waar het volgende paaltje staat. We hebben twee routes gemaakt. Bij paaltje 6 kun je kiezen voor de korte route van 2 kilometer maar je kunt ook kiezen om de langere route van 4 kilometer door het Loohuisbos te nemen.”

De opening van de route vond plaats bij de locatie van Estinea aan de Slaadreef in Aalten. Na het doorknippen van een lint door Ab van Loenen, cliënt van Estinea, Finn, leerling van de Groen van Prinsterenschool en Elena Kock, talentverbinder bij de gemeente Aalten, konden de leerlingen van de school op weg gaan begeleid door hun leraren/leraressen en vier vrijwilligers van het Graafschap College, die de app van de route op hun smartphone hadden geïnstalleerd.

Volgens Elena Kock krijgen studenten van het Graafschap College in Aalten de mogelijkheid om in de praktijk te leren. “Wij bieden studenten een aantal opdrachten aan. Het Graafschap College biedt ondersteuning door leraren, die ook op de accommodaties werken en aanwezig zijn bij het hele proces.

Richard te Selle is docent Sport en Bewegen: “Onze studenten hebben één dag per week onderwijs op een open sportpark waarbij de studenten het werkveld leren kennen. De tweedejaars hebben als opdracht een event organiseren in samenspraak met de opdrachtgever, in dit geval de gemeente Aalten. Men wilde graag een wandelroute, in eerste instantie bedoeld voor de buurt, voor kinderen en voor cliënten van Estinea, maar uiteindelijk is de QR beweegroute natuurlijk voor iedereen.”

Op de openingsdag werd de examenopdracht beoordeeld. Finn: “Er wordt gekeken naar hoe we het georganiseerd hebben, hoe we de groepen aanspreken en of de vrijwilligers, studenten eerste jaars Sport en Bewegen, door ons goed geïnstrueerd zijn.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant