Wim Salemink en Louise Elferink tijdens de ponyles met de kinderen voor de foto. Foto Lineke Voltman
Wim Salemink en Louise Elferink tijdens de ponyles met de kinderen voor de foto. Foto Lineke Voltman

Uitgebreid programma tijdens jubileum Paardensportvereniging Aalten

Sport

AALTEN - Paardensportvereniging Aalten (PSVA) bestaat dit jaar 90 jaar en dat wordt op zondag 22 mei vanaf 13.00 uur groots gevierd met onder andere demonstraties en clinics op het complex van de PSVA aan de Hessenweg 20 in Aalten.

Door Lineke Voltman

Voorzitter Wim Salemink van het hippisch centrum Aalten, dat verantwoordelijk is voor het terrein en de gebouwen, vertelt over het ontstaan van de vereniging. “We hadden sinds 1932 een landelijke rijvereniging en in 1962 is daarnaast ponyclub De Kindervriend opgericht, die oefenden sinds 1981 op een weilandje aan de Hessenweg, terwijl de rijvereniging op andere plekken haar locatie had. In 1992 is afgesproken dat het terrein zou worden bestemd voor paardensport, waarbij het voor beide verenigingen de oefenlocatie werd. Daarna is een aantal verbeteringen aangebracht zoals een buiten oefenbak. In 2007 werd besloten tot een fusie van beide verenigingen, met als gevolg dat in 2008 PSVA werd opgericht. Dat betekende ook dat er later in dat jaar een heel nieuw gebouw kwam met toiletten, een kantine en een ruime berging. In 2017 werd de grote manege gebouwd.”

Sinds twee jaar kan de vereniging nog een extra weiland van 1,7 hectare huren voor het houden van grotere wedstrijden. De gebruiker krijgt de planning van de wedstrijden, hij zorgt er dan voor dat het terrein er goed bij ligt.

Hoofdzaak dressuur
“Elke avond worden er verschillende lessen gegeven in clubverband en overdag kunnen leden vrij rijden,” aldus Louise Elferink, voorzitter van PSVA. “De lessen variëren van beginners tot gevorderden, de hoofdzaak bestaat uit dressuur rijden maar we bieden ook springlessen aan. De belangstelling voor het volgen van de lessen groeit nog steeds. Voor het vrij rijden zowel binnen als buiten kunnen mensen zich aanmelden, we werken met roosters waar men de tijd op kan invullen. Voor de veiligheid van de rijders gaan we uit van maximaal vier rijders in de binnenbak, voor de buitenbak maximaal vijf. Voor de lessen in clubverband hebben we drie gediplomeerde instructeurs beschikbaar, die regelmatig worden bijgeschoold.“

De paardensportvereniging organiseert ook dit seizoen allerlei wedstrijden waaronder een aantal indoorconcoursen, clubkampioenschappen, outdoor regio kampioenschappen en de Aaltense dressuurdagen. De jeugdcommissie is verantwoordelijk voor de organisatie van onder andere het jaarlijkse ponykamp. Alle activiteiten staan vermeld op de website.

Demonstraties en clinics
Elferink: “Op zondag 22 mei is iedereen van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen op ons terrein aan de Hessenweg. Er zijn demonstraties van eigen leden, een aantal clinics waaronder van Simone Lammers: ruiterfit met een horse simulator. Het doel daarvan is om jezelf bewust te maken hoe je op het paard zit. Nieske Pohlmann geeft een clinic over trailerladen, dus hoe krijg je een moeilijk paard in de trailer? Onze instructrice Silke Smits gaat wat laten zien over cross eventing. Daarnaast zijn er demonstraties van menners met aanspanningen. Ook aan de jeugd is gedacht, zij kunnen ponyrijden, er is een springkussen en er zijn trekkers. Voor een hapje en drankje wordt natuurlijk gezorgd.” Check de website: www.paardensportverenigingaalten.nl 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit