De tapijten met sneeuwklokjes in het Vestingpark St.-Brnardus in Bredevoort. Foto: r.-k. geloofsgemeenschap Aalten
De tapijten met sneeuwklokjes in het Vestingpark St.-Brnardus in Bredevoort. Foto: r.-k. geloofsgemeenschap Aalten

Boodschappers van de lente in de vasten

Religie

AALTEN - De sneeuwklokjes bloeien weer en de krokussen steken voorzichtig hun kleurige kopjes naar boven. Boodschappers van de lente. Tekens van hoop op een betere tijd. Vanaf Aswoensdag begon voor christenen ook een periode van voorbereiding op het Paasfeest. Het is de vasten of 40 dagentijd. Een periode van bezinning en soberheid. Wat is in het leven belangrijk? Je zou immers moedeloos kunnen worden in een tijd van crisis op crisis in ons eigen land. Er woedt een oorlog aan de rand van Europa. De aardbevingen in Turkije en Syrië zijn van ongekende omvang.

Zondag 19 maart is het halverwege de vasten. Deze dag wordt zondag Laetare genoemd. Het Latijnse woord laetare betekent ‘wees blij’. Het is het eerste woord van de openingszang in rooms-katholieke vieringen op deze dag. Al vanaf de negende eeuw klinkt de vreugde en de hoop op betere tijden: nieuw leven en ook op de opstanding die met Pasen wordt gevierd.
Het woord ‘Laetare’ is van nóg oudere datum. De profeet Jesaja gebruikte het en voorspelde in een zeer donkere periode de redding van Jeruzalem.
Halfvasten is bij oudere mensen een begrip. In een tijd waarin er streng gevast werd, was halfvasten een dag waarop de teugels even gevierd werden. Er mocht weer even worden gedanst. Ook in Aalten. Op sommige plaatsen is dat nog te herkennen, zoals aan de halfvastenoptocht in Angerlo met veel deelnemers uit de Liemers.
Op zondag 19 maart is er om 9.30 uur in de Oude Helenakerk de r.-k. viering van zondag Laeteare. Voorganger is Hans de Graaf.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit