Heilige Helena staat fier bij de Oude Helenakerk. Foto: Karin Stronks
Heilige Helena staat fier bij de Oude Helenakerk. Foto: Karin Stronks

‘Ze voelt zich nu al thuis’

Religie

Heilige Helena naar Oude Helenakerk

Door Karin Stronks

AALTEN - De Heilige Helena is op de vroege zaterdagochtend 18 juni overgebracht van haar plek bij de rooms-katholieke Helenakerk naar de Oude Helenakerk in het centrum van Aalten. Het beeld, zo rond de twee ton zwaar, is zorgvuldig met zware doeken omhuld, gespalkt, over de brug getild en op een vrachtwagen van Jos Tolkamp geladen. Stapvoets rijdt de wagen door de Dijkstraat naar de Landstraat waar Helena, met het kruis in haar handen, op haar nieuwe prominente plek wordt geplaatst. Frans Stoltenborg applaudisseert als de klus is geklaard. “Volgens mij voelt ze zich nu al thuis”, zegt hij.

Op de vroege zaterdagochtend 18 juni, om 7.00 uur, staat een vrachtwagen van Jos Tolkamp bij de rooms-katholieke Helenakerk verankerd en klaar om de Heilige Helena te laden. “Er is straks een uitvaartplechtigheid in de Oude Helenakerk, we moeten voor die tijd klaar zijn”, legt Frans Stoltenborg van de beheercommissie RK kerk, uit. Behoedzaam wordt Helena in zware doeken gewikkeld en gespalkt waarna het ongeveer twee ton zware beeld met behulp van een kraan op de vrachtwagen wordt geladen. De ankers worden ingehaald en stapvoets rijdt de chauffeur naar de Oude Helenakerk in het Aaltense centrum. Enkele vroege passanten stoppen even om de verhuizing te bekijken. Het gat is al gegraven, Helena kan meteen op haar nieuwe plek worden geplaatst. 

Stoltenborg: “Een bijzonder moment. We zijn erg blij en dankbaar dat Helena hier een plek mag vinden. Bij de kerk die ook haar naam draagt. De protestantse gemeente reikt ons hier de hand, we mogen enkele voor ons belangrijke religieuze voorwerpen in of bij de Oude Helenakerk een plekje geven. De Heilige Helena hoort hier volgens ons natuurlijk zeker bij.” Als Helena op haar nieuwe plaats staat wordt door Gerben Houwers, zijn zoon en Harm Hoftiezer met behulp van een kraantje het gat dichtgemaakt en aangestampt. Fier staat de Heilige Helena, met het kruis, beschermheilige, patrones van timmerlui en schatgravers, op haar nieuwe plek. Een man staat te kijken, zijn fiets aan de hand. “Ik heb Helena vaak schoongemaakt”, zegt hij. 

De fietser heet Jan Verhoeven, hij is in Aalten neergestreken na gewoond te hebben in Brabant en Lelystad. Als weduwnaar leert Jan op zijn 57ste een weduwe kennen uit Lintelo. Hij woont dan nog op een boerderij in Lelystad en wil dit blijven doen tot zijn 70ste. “Zij ging akkoord, woonde tien jaar bij mij op de boerderij en heeft gezegd dat ik daarna maar mee moest komen naar de Achterhoek, naar Aalten, en zo is het gegaan! Ik zag dat de tuin rondom de Helenakerk best wat onderhoud kon gebruiken en heb aangeboden dat ik dat wel wilde verzorgen. Ik werkte in de tuin, dronk ‘s morgens koffie bij het secretariaat en leerde dus meteen mensen in Aalten kennen.”

Jan kijkt toe hoe Helena haar plaats krijgt bij de Oude Helenakerk. Net als Frans Stoltenborg. Als de werkzaamheden rond 9.00 uur zijn afgerond staat de beschermvrouwe fier op haar nieuwe plek. Frans poetst nog even een wit vlekje van haar neus en doet een stapje terug. “Ze voelt zich nu al thuis”, zegt hij trots en vanuit zijn hart.

Heilige Helena rijdt weg bij de rooms-katholieke Helenakerk. Foto: Karin Stronks
Heilige Helena, nog in doeken en gespalkt, krijgt haar plek bij de Oude Helenakerk. Foto: Karin Stronks

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit