Afbeelding

Ook Aalten stemt rechts

Politiek

AALTEN - Aalten volgt de landelijke trends, maar wel in iets gematigder vorm. Dat heeft te maken met het protestants-christelijke karakter dat nog altijd doorwerkt in de mentaliteit. We vroegen aan onze politiek verslaggever Jos Wessels om hier een vinger op te leggen.

“Ik was dan toch verrast dat ook hier de PVV de grootste werd. De partij van Wilders kreeg 20 procent. Ik had verwacht dat NSC van Omzigt zou winnen (net als in Winterswijk en Oost Gelre), maar die werd in Aalten tweede met 18,5 procent.”
Derde werd BBB met 15,5 procent, gevolgd door de VVD met 11,6 procent. Wessels: “Rechts en gematigd rechts scoort in Aalten dus ongeveer 66 procent, ofwel twee-derde van de stemmen. Pas op de vijfde plaats komt GL/PvdA met 10,5 procent.”
Wat hem verder opvalt, is verder het verlies van de Christen Unie van 5,1 naar 3,1 procent. “Terwijl Tobias Holtman uit Aalten op nummer 7 van de landelijke lijst stond. Hij is dus geen stemmentrekker geweest.”

Vergeleken met de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 zijn in Aalten de winnaars: NSC (plus 18,5 procent), PVV (plus 11,5 procent), BBB (plus 10 procent). GL/PvdA won 2 procent.
De grootste verliezers zijn het CDA (min 11,8 procent), VVD (min 10 procent), D66 (min 8 procent), SP (min 4 procent), Forum voor Democratie (min 2,7 procent) en dus de CU (min 2 procent).
“In de plaatselijke politiek zijn juist het CDA, BBB-HMV, VVD, GL/PvdA (hier Progressieve Partij geheten) en CU diep geworteld in de samenleving. De voormannen en -vrouwen zullen er de komende tijd alles aan doen om hun band met de achterban te verstevigen.”

De opkomst van de Tweede Kamerverkiezingen in Aalten was 83 procent, dat is 2,5 procent meer dan vorige editie. Dit is al derde keer achter elkaar dat Aalten tegen de landelijke trend in omhoog gaat. Het drukste stembureau was Kulturhus Dinxperlo met 2.298 stemmen. Er zijn in Aalten nauwelijks problemen geweest en de sfeer was overal goed, blikt burgemeester Anton Stapelkamp terug.

In D’n Heurnsen Tref was er voor het eerst een Heurns stembureau. Dat werd erg gewaardeerd door de 155 Heurnse stemmers. De openstelling van een stembureau in alle buurtschappen tussen 13.00 tot 21.00 uur is erg goed bevallen. Ook Station Aalten beviel goed. Al voor zes uur stond de eerste stemmer te wachten. De tiende was er al om 06.07 uur.

De uitslag vind je in deze link.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant