Kinderburgemeester Marthen Huijbers met zijn ambtsketting. Door Eva Schipper

Kinderburgemeester Marthen Huijbers met zijn ambtsketting. Door Eva Schipper

‘Mijn slogan is: besturen doe je samen’

Politiek

AALTEN/IJZERLO - Besturen doe je samen. Dat is de slogan van Marthen Huijbers (11 jaar), de nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Aalten. Tijdens de kinderraadsverkiezingen heeft hij veel opdrachten moeten uitvoeren om gekozen te worden. Van lintjes doorknippen tot speechen. Na een lange strijd was Marthen de winnaar. In dit artikel stelt hij zich voor aan de gemeente Aalten.

Door Eva Schipper

Marthen zit op CBS ‘t Warmelinck in IJzerlo. Hij zit nu nog in groep 7, maar na de zomer zit hij in groep 8. In zijn vrije tijd bouwt hij graag met lego en zit hij op handbal. “Vorig jaar wilde ik me ook graag opgeven, maar toen was ik te jong. Omdat een vriend van mij, die kinderraadslid was, zo enthousiast was, dacht ik: ik wil dit ook.” Daarop heeft Marthen zijn uiterste best gedaan om zover te komen.

Als je iets in de gemeente mocht veranderen, wat zou dat dan zijn? Marthen heeft daar geen eenduidig antwoord op. Hij heeft namelijk heel veel verschillende ideeën die hij graag zou willen uitvoeren. “Zo zou ik graag meer blikmikkers in de gemeente willen hebben. Dit zijn prullenbakken langs de kant van de autowegen en fietspaden. De gemeente Aalten heeft ze niet of bijna niet. Toch is het belangrijk omdat jongeren afval in de berm gooien of in het gras, dat is slecht voor de natuur.” Het liefst zou Marthen ook een beloningssysteem maken voor kinderen die goed opruimen. “Als kinderen bijvoorbeeld een vrijkaartje kunnen krijgen voor een festival zoals Bredevoort Schittert of het Junior Sjoksfestival, dan worden ze extra gestimuleerd.”

Ook heeft Marthen een idee om drugs en roken te verminderen. “Ik denk dat het goed is als we op basisscholen lessen krijgen over drugs, alcohol en roken. Nu krijgen we alleen les over groepsdruk, maar niet in combinatie met dit onderwerp.” Marthen heeft ook idee bij hoe die lessen moeten worden gegeven: ”Ik denk dat het gegeven moet worden door mensen die zelf hebben meegemaakt hoe slecht het kan zijn, mensen die er dus echt verstand van hebben.”

Ook heeft hij ideeën over besturen. “Eigenlijk moet er een raad komen waarin iedereen kan beslissen. Dus niet alleen volwassenen, maar ook bejaarden en kinderen.” Bejaarden en kinderen hebben volgens Marthen ook wensen. “Vandaar ook mijn slogan; besturen doe je samen.” Daarnaast zou Marthen het fijn vinden als de kleine buurtschappen even veel aandacht krijgen als de grote kernen. “Je hoort niet veel over bijvoorbeeld Lintelo of ‘t Klooster.” Een voorbeeld is dat er in Aalten veel meer veilige speelplekken zijn dan in bijvoorbeeld Lintelo. Volgens Marthen zou dat eerlijker mogen.

Vanaf september zal Marthen ook bij activiteiten aanwezig zijn. Voor nu heeft hij er erg veel zin in en kijkt hij het jaar positief tegemoet. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit