Burgemeester Stapelkamp decoreert Gerbert Navis. Op de achtergrond diens vrouw Joleen en zoon Mats. Foto: Jos Wessels
Burgemeester Stapelkamp decoreert Gerbert Navis. Op de achtergrond diens vrouw Joleen en zoon Mats. Foto: Jos Wessels

Gerbert Navis (VVD) koninklijk onderscheiden

Politiek

AALTEN - De raadsvergadering van 4 juli was er een van komen en gaan van mensen en van een koninklijke onderscheiding. De hoofdmoot was echter het besluit tot krediet voor het Centrumplan Dinxperlo.

Door Jos Wessels

Centrumplan Dinxperlo
Na een zeer uitgebreide inspraakprocedure kon de raad de klap geven op het Centrumplan Dinxperlo. Het gaat om allerlei aanpassingen aan de Markt, Heelweg en Allee om deze toekomstbestendiger en ook gezelliger te maken. “Het gaat om een krediet van 10 miljoen, het grootste budget in mijn Aaltense carrière”, aldus burgemeester Stapelkamp.
Alle fracties zonder uitzondering waren vol lof over dit plan, dat breed gedragen wordt door de bevolking. Wel legde elke fractie nog even zijn eigen accenten. Elroy Belterman (CDA) roemde nog eens de brede inspraak. Tobias Holtman (CU) pleitte voor inclusiviteit en toegankelijkheid, zodat ook de minder mobiele burger zijn weg kan vinden. Bert Weevers benoemde nog eens de biodiversiteit, waaronder meer insecten. Hij benoemde dit echter ietwat tegenstrijdig als ‘het slaan van meer vliegen in één klap.’ Henk Rijks (GB) vatte alles mooi samen met een variant op zijn partijnaam: ‘Gauw Beginnen!’

Hoe gaan we de grens markeren?


Dinxperlo is grensdorp en de grensbeleving speelt een belangrijke rol in het plan. Maar hoe gaan we de grens markeren, met een doorgetrokken lijn, kruisjes of anders? In de beeldvormende raad was daarover ingesproken en daarom ging het in de laatste weken vooral hierover. Bas Koskamp (BBB-HMV) had een amendement ingediend waarin de wethouder nadrukkelijk werd gevraagd om over dit onderdeel nogmaals in gesprek te gaan met de bevolking. De andere partijen wilden eerst de reactie van de wethouder horen, maar vonden het jammer dat dit ‘rafelrandje’ (Henk Rijks) zo veel aandacht kreeg in zo’n mooi plan.
Ted Kok vroeg vertrouwen van de raad dat het goed zal komen; hij zal in gesprek gaan en verwacht zeker een breed gedragen uitkomst. Dat was ook voor Koskamp voldoende en hij trok zijn amendement in.

Gerbert Navis koninklijk onderscheiden
Aan het begin van de vergadering had de raad afscheid genomen van kinderburgemeester Timon Grevink.
Ina Massop legde de gelofte af als nieuwe fractievolger namens de Progressieve Partij. Zij was eerder raadslid en fractievolger namens de PvdA.
Aan het slot van de vergadering installeerde de burgemeester zich in vol ornaat achter het spreekgestoelte om Gerbert Navis toe te spreken. Navis neemt afscheid. Hij was 13 jaar raadslid en daarvoor fractievolger namens de VVD. De laatste vijf jaar was hij fractievoorzitter en bij de laatste verkiezing ook lijsttrekker. De burgemeester roemde de kwaliteiten van Gerbert, met name zijn kennis van Ruimtelijke Ordening. Tenslotte maakte de burgemeester bekend dat het Zijne Majesteit had behaagd om Gerbert te benoemen tot Lid in de orde van Oranje Nassau.
Hij speldde hem de versierselen op in aanwezigheid van Gerberts vrouw Joleen en zijn kinderen Sterre en Mats. Gerbert bedankte ieder die hem dit werk mogelijk hebben gemaakt, met name zijn vrouw, zijn kinderen, zijn ouders, zus en anderen. Daarbij bleek deze ogenschijnlijk koele kikker toch heel emotioneel te zijn.

Gerbert was een zeer ijverig raadslid die altijd ging voor de inhoud en niet voor het goedkope scoren, of hij in de oppositie zat of in de coalitie. Graag legde hij alles nog één keertje uit, een tikkeltje pedant soms maar daardoor werden raadsbesluiten wel beter. Graag ging hij in debat met collega raadsleden. Een interruptiemicrofoon is nog een van zijn wensen. Zijn vertrek is zeker een aderlating voor de raad.
De nieuwe fractievoorzitter Linda Oonk zei echter dat de VVD nog vaak hoopt te profiteren van de kennis van Gerbert. In september zal hij worden opgevolgd door Hans Onstenk. En toen was het tijd voor de felicitaties.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit