Kinderburgemeester Jurre Tadema. Foto: Suzan Westerveld

Kinderburgemeester Jurre Tadema. Foto: Suzan Westerveld

Kinderburgemeester Jurre Tadema blikt terug op het jaar

Politiek

AALTEN - Wat is politiek? Wat doet de gemeente? Wat is een democratie? Wat kan ik zelf in de gemeente doen? In de rubriek Kinderen in de Politiek kunnen jonge lezers leren over politiek.

Samen met de kinderraadsleden en de gemeente Aalten gaat schrijver Eva Schipper op zoek naar vragen die bij kinderen leven over de politiek. Kinderen in de Politiek is speciaal geschreven voor basisschoolleerlingen van groep 5 tot en met groep 8 en verschijnt in Aalten Vooruit en in De Band. Dit is de laatste editie van het het schooljaar. Jurre Tadema, kinderburgemeester van de kinderraad blikt terug op het jaar. 

Jurre zit in groep acht van de Bosmark in Dinxperlo. Hij vindt het leuk om piano te spelen en te volleyballen. Dit jaar heeft Jurre veel leuke activiteiten als kinderburgemeester mogen doen. “Zo mocht ik samen met de kinderraad het Junior Sjoksfestival openen. Ook was ik aanwezig bij de intocht van Sinterklaas.” Jurre blikt enthousiast terug op het jaar: “Ik heb dit jaar veel leuke dingen gezien, die ik zonder de kinderraad niet gezien had. Je komt op heel veel verschillende plekken en dat vind ik heel erg leuk.”

Ook heeft Jurre veel geleerd. “Ik heb geleerd mijn mening te geven. Daarnaast heb ik geleerd om voor mezelf op te komen.” De eerste paar keren naar een activiteit als kinderburgemeester waren best spannend. “De keren daarna vond ik het alleen maar heel erg leuk.”

Als Jurre een ding in de gemeente zou mogen veranderen dan zou hij meer groen willen aanplanten. Volgens Jurre zouden dit niet alleen meer bomen en planten moeten zijn, maar ze moeten ook geschikt zijn om in te spelen. Jurre vertelt enthousiast zijn motto: “Sport, spelen en meer groen, samen gaan we het doen. Door meer bomen neer te zetten kan je meer klimmen. Ook geven de bomen verkoeling en schaduw. Dat is handig, want in de zomer verbranden kinderen snel.”

In de toekomst zou Jurre geen echte burgemeester willen worden. “Ik heb gezien dat een burgemeester heel veel verantwoordelijkheid heeft.” Ook denkt Jurre dat er heel veel gecontroleerd wordt door burgers of je het wel goed doet. “Daarom lijkt het me wel leuk om een wethouder te worden of in de gemeenteraad te gaan.” Jurre begint te lachen. Het allerliefste wordt hij toch rechercheur of piloot. 

In september zijn er weer nieuwe kinderraadsverkiezingen. Jurre: “Veel succes voor de volgende kandidaat kinderburgemeester. Ik vond het een leuke ervaring, dus geef je snel op.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit