De sint Georgiuskerk in Bredevoort. Foto: PR

De sint Georgiuskerk in Bredevoort. Foto: PR

Subsidie voor plan Boekenkerk

Politiek

BREDEVOORT - Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 21 juni wilde de VVD in het vragenuurtje weten hoe het staat met de gemeentelijke inzet om leegstaande panden in de gemeente Aalten te vullen. Er is leegstand onder de woningen van onder andere De Woonplaats. Wethouder Ted Kok antwoordde dat deze niet zomaar verhuurd kunnen worden. Kok: “De vrijgekomen woningen moeten eerst gerenoveerd worden. Tegenwoordig moet er worden voldaan aan allerlei energie-eisen. Met de leegstand van winkelpanden valt het allemaal mee in onze gemeente.”

Door Leo van der Linde

De Boekenkerk
Linda Oonk (VVD) stelde hierna een specifieke vraag over de stand van zaken betreffende de invulling van de Sint Georgiuskerk, de rooms-katholieke kerk, aan de Koppelstraat in Bredevoort. Deze kerk staat inmiddels een jaar leeg, evenals de naast gelegen pastorie. Wethouder Kok antwoordde dat het idee van de Boekenkerk zeker niet van de baan is. De pastorie zou een goede huisvestingsmogelijkheid zijn voor de opvang van Oekraïners. Over de Boekenkerk vertelde de wethouder dat de gemeente Aalten een subsidiebedrag beschikbaar heeft gesteld vanuit het LEADER-budget. Onlangs is in het College van B & W afgesproken dat dit een bedrag is van 30 000 euro.

Toeristen
Stichting Achterhoek Toerisme heeft een onderzoek laten uitvoeren of de Achterhoek qua economische betekenis in de lift zit. Om de positieve lijn voort te zetten is het van belang om ruimte te bieden aan onderscheidende concepten die de aantrekkelijkheid van de regio over het gehele jaar versterken. De bedoeling is dat de Boekenkerk een grensoverschrijdend samenwerkingsproject wordt tussen Nederlandse en Duitse boekhandelaren en uitgeverijen. Op het gebied van educatie zal het project bovendien samenwerken met nationale en internationale universiteiten, kennisinstellingen en wetenschappers. Door van de rooms-katholieke sint Georgiuskerk een Boekenkerk te maken wordt een duurzame invulling en instandhouding van een stuk cultureel erfgoed gecreëerd. Het versterkt het lint van functies tussen Koppelkerk, De Markt en ’t Zand en omgeving met onder andere horeca, logies en het vestingpark. Het concept kan Bredevoort Boekenstad, van start gegaan in 1993, nieuw leven in blazen mede door de samenwerking met boekhandelaren, het zorgen voor reguliere openingstijden en de samenwerking met de bibliotheek.

Wat omvat de Boekenkerk Bredevoort?
De Boekenkerk wordt een gezamenlijke boekenwinkel in de rooms-katholieke kerk, waar naast boeken ook LP’s, en graphic designers (grafische kunst), de kerk gaan vullen. Het onderscheidende van dit project is dat de nadruk ligt op tweedehands en antiquarische boeken. Nieuwe boeken zijn op zich ook welkom, maar alleen als het onderscheidend aanbod is en in principe niet in de gewone boekwinkel te vinden is. Kleine uitgeverijen zijn echter welkom.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant