Benthe van Schijndel. Foto Suzan Westerveld
Benthe van Schijndel. Foto Suzan Westerveld

Kinderraadsleden Indy Hoens en Benthe Schijndel stellen zich voor

Politiek

Kinderraadsleden Indy Hoens en Benthe Schijndel stellen zich voor

AALTEN - Wat is politiek? Wat doet de gemeente? Wat is een democratie? Wat kan ik zelf in de gemeente doen? In de rubriek Kinderen in de Politiek kunnen jonge lezers leren over politiek. Samen met de kinderraadsleden en de gemeente Aalten gaat schrijver Eva Schipper op zoek naar vragen die bij kinderen leven over de politiek. Kinderen in de Politiek is speciaal geschreven voor basisschoolleerlingen van groep 5 tot groep 8 en verschijnt in Aalten Vooruit en in De Band. 

Verkiezingen
Vorig jaar zomer vonden de verkiezingen plaats van de nieuwe kinderburgemeester en is de nieuwe kinderraad met zeven kinderen gevormd. In dit artikel stellen kinderraadsleden Indy Hoens en Benthe van Schijndel zich voor aan de gemeente Aalten.

Indy Hoens
Indy Hoens (11 jaar) zit in groep acht van de Sint Jozefschool in Aalten. Ze blikt erg positief terug op het jaar in de kinderraad. “Voordat ik in de kinderraad zat wist ik niet veel van politiek. Door de kinderraad heb ik veel geleerd over de politiek.” Ze kijkt nu ook anders naar beslissingen die gemaakt worden in de politiek. Als voorbeeld noemt ze de lockdown tijdens de coronacrisis. “Je snapt gewoon veel beter waarom en hoe deze beslissingen gemaakt zijn.” Ook vertelt Indy dat ze in de kinderraad geleerd heeft om haar mening te vertellen aan anderen.

In haar vrije tijd houdt Indy van volleyballen, knutselen en buitenspelen. Als Indy een ding mocht veranderen in de gemeente Aalten, dan zou ze de skatebaan willen opknappen. “Vroeger ging ik veel naar de skatebaan, maar de laatste tijd niet meer.” Volgens Indy komt dit doordat er erg weinig hindernissen staan. “Ik denk dat deze skatebaan veel leuker gemaakt kan worden.”  

Benthe van Schijndel
Benthe van Schijndel (12) zit in groep acht van ‘t Warmelinck in IJzerlo. Ook Benthe kijkt positief terug op de kinderraad. Zo vertelt ze dat ze dit jaar veel leuke dingen heeft gedaan voor de kinderraad. “We hebben veel vergaderd en bijvoorbeeld reclame gemaakt voor het junior Sjoksfestival.” Benthe raadt andere basisschoolkinderen aan om zich op te geven voor de kinderraad. “Het is heel leuk om je mening te laten horen en dit samen met andere kinderen van de basisschool te doen.”

In haar vrije tijd speelt ze graag buiten. Ze vindt het leuk om trampoline te springen en te skeeleren. Ook vindt Benthe het leuk om sieraden te maken. Als Benthe een ding zou mogen veranderen aan de gemeente, dan zou ze kinderen die weinig geld hebben willen helpen om te kunnen sporten. “Ook zou ik graag willen nadenken over het organiseren van activiteiten voor kinderen met minder geld.” 

Indy Hoens. Foto: Suzan Westerveld

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit