Julia te Paske. Foto: PR

Julia te Paske. Foto: PR

Julia te Paske en Brent Wensink stellen zich voor

Politiek

AALTEN - Wat is politiek? Wat doet de gemeente? Wat is een democratie? Wat kan ik zelf in de gemeente doen? In de rubriek Kinderen in de Politiek kunnen jonge lezers leren over politiek. Samen met de kinderraadsleden en de gemeente Aalten gaat schrijver Eva Schipper op zoek naar vragen die bij kinderen leven over de politiek. Kinderen in de Politiek is speciaal geschreven voor basisschoolleerlingen van groep 5 tot groep 8 en verschijnt in Aalten Vooruit en in De Band. 

Vorig jaar zomer vonden de verkiezingen plaats van de nieuwe kinderburgemeester en is de nieuwe kinderraad met zeven kinderen gevormd. In dit artikel stellen kinderraadsleden Julia te Paske en Brent Wensink zich voor aan de gemeente Aalten. 

Julia (11) zit in groep acht van basisschool de Groen van Prinsterer. Tot nu toe heeft Julia het heel erg naar haar zin in de kinderraad. “Ik vind het super leuk om dingen te regelen. Daarom vind ik de kinderraad zo leuk.” Julia was het meest verbaasd over de grootte van het gemeentehuis. “Ik wist niet dat het gebouw zo groot van binnen was. In het begin van het jaar hebben we een rondleiding gekregen en toen bleek dat er ook verschillende ruimtes en verdiepingen waren.” Dat vond Julia heel erg gaaf om te zien.

Als Julia een ding in de gemeente zou mogen veranderen, dan zou ze meer planten en meer speelplekken wensen. “Mijn motto is meer groen om te doen.” Ze denkt daarbij aan bijvoorbeeld een speeltuin met obstakels, touw slingeren en meer planten. 

Brent Wensink (11) zit in groep acht van ‘t Bastion in Bredevoort. Ook hij heeft het enorm naar zijn zin in de kinderraad. Brent heeft geleerd dat kinderen ook het recht hebben om een mening te hebben. “Ik vind het heel erg belangrijk dat wij bepalen over onze eigen toekomst.”

Het leukste in de kinderraad vond Brent het zijn van een mascotte op de kinderboerderij. “We moesten reclame maken. Daarvoor moest een kinderraadslid verkleed als konijn. Dat wilde ik wel doen.” Brent begint te lachen: “Het was een serieus verkleedpak. Daarom was het bloedheet, maar wel echt heel erg grappig om te doen.”

Later wil Brent niet werken in de politiek. Hij wil graag boswachter of paleontoloog worden. “Ik zou ook wel iets met dieren of met koffie willen doen. Ik vind het namelijk heel erg leuk om speciale koffie voor mijn moeder te maken. Dan maak ik bijvoorbeeld koffie met speciale vormpjes of met kaneel.”

Brent zou graag meer activiteiten in de gemeente willen hebben voor jong en oud. “Door de lockdown zijn veel mensen thuis gaan zitten. Het is juist leuk om samen activiteiten te doen.” Brent heeft het idee om een speeltuin te maken voor ouderen en kinderen. Ook zou hij graag de gemeente een stukje veiliger willen maken. “Ik zou bijvoorbeeld willen kijken naar straten waar te hard gereden worden of naar straten waar verkeerslichten ontbreken.” 

Brent Wensink. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant