Hans Martijn Ostendorp doet verslag over de informatie naar een nieuw college. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Hans Martijn Ostendorp doet verslag over de informatie naar een nieuw college. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Informateur adviseert coalitie met CDA, Gemeentebelangen en Progressieve Partij

Politiek

BBB/HMV voelt zich zonder reden aan de kant gezet

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Het advies van Hans Martijn Ostendorp, directeur van De Graafschap met een politiek verleden in Aalten, was eenduidig. “Vorm een coalitie van CDA, GemeenteBelangen (GB) en Progressieve Partij (PP). Deze coalitie doet recht aan de verkiezingsuitslag.” Het CDA heeft hem gevraagd het vervolg van de coalitievorming te begeleiden als formateur. Voor de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, BBB/HMV die van één naar vier zetels ging, is geen plek in een nieuw college van burgemeester en wethouders gereserveerd. Ostendorp verwacht dat geen vruchtbare samenwerking met deze partij mogelijk is.

Zwaarwegende argumenten beschouwd als breekpunt
De formateur heeft onderzocht of een coalitie van CDA, GB en BBB/HMV mogelijk is. Hij stuitte daarbij op een mogelijk breekpunt, de uitbreiding van windemolenpark Hagenwind. Het CDA en GB willen daaraan niet meewerken in tegenstelling tot BBB/HMV. Ook heeft deze partij aangegeven, dat zij het zwaarwegend vindt dat in de nieuwe coalitie wordt meegewerkt aan hun wensen over ruimtelijke ordening, duurzaamheid, wonen en industrie. Deze zwaarwegende argumenten noemde Ostendorp een breekpunt. Daarna is hij gaan kijken naar de coalitie van CDA, GB en PP. Alle zeven fracties hadden aangeven dat in ieder geval het CDA in een nieuwe coalitie moest plaatsnemen. CDA en PP hadden een voorkeur voor voorzetting van de oude coalitie met de VVD. De ene zetel verlies werd niet als een aardverschuiving gezien. De eerste voorkeur van GB was een coalitie met CDA.

Op zoek naar een andere combinatie
Beide coalities hebben in de nieuwe gemeenteraad elf van de 21 zetels. De informateur is daarom op zoek gegaan naar een coalitie met meer zetels in de gemeenteraad. Zo kwam hij uit bij CDA, GB en PP. De PP is van de kleine partijen qua stemmen de grootste. Volgens Ostendorp is het verlies van deze partij niet groot geweest. De VVD viel daarom af. De PP had ook geen breekpunten, al is de partij wel voorstander van extra windmolens. “Bovendien heeft het CDA aangegeven graag te willen blijven samenwerken met de PP vanwege het sociale domein”, zei Ostendorp. Er bleek en duidelijke voorkeur te zijn dat de wethouders Hans te Lindert (CDA) en Joop Wikkerink (PP) doorgaan met hun portefeuilles in dat sociaal domein. GB is na het CDA de tweede partij. Ostendorp heeft op zaterdag 16 april separaat met CDA, GB en de PP gesproken.

Gevoeligheden wegnemen
In die gesprekken ging het al om de wensen ten aanzien van de wethouderportefeuilles. Het CDA wil verder met de huidige wethouders Ted Kok en Hans te Lindert, die hun huidige portefeuilles behouden. Te Lindert heeft nu een parttime functie. De wens is richting twee fulltime wethouders uit te breiden. De Progressieve Partij wil de eigen portefeuille behouden en dat het CDA ruimtelijke ordening en eventueel financiën behoudt. De eerste voorkeur van GB was een sociale portefeuille. Omdat dit niet mogelijk lijkt was er enige aarzeling bij GB. Ostendorp heeft de partij gelegenheid gegeven later met een aanvullende reactie te komen. Daaruit bleek dat GB graag aan de nieuwe coalitie mee wil doen. De portefeuille financiën heeft niet de voorkeur van GB. De drie partijen beginnen nu op korte termijn aan vervolggesprekken. Ostendorp adviseert ze eerst te spreken over gevoeligheden uit het verleden en die snel weg te halen. Volgens enkele raadsfracties leek dat tweede gesprek al een beetje op formeren. Ostendorp reageerde dat hij op tijd op de rem had getrapt.

Liever een rechte rug dan een draai
“Wij hadden het liever anders gezien”, zei Meerdink, “We zijn teleurgesteld. De grootste winnaar is buitengesloten. Dat wij een kritisch en transparant nieuw bestuur willen heeft ons veel stemmen opgeleverd. De burgers en boeren die op ons stemden zijn niet gehoord. Ze gaan liever verder op de oude voet.” Volgens hem waren er geen breekpunten. Alles was nog bespreekbaar. “BBB/HMV staat voor haar programma. Liever met een rechte rug in de oppositie dan met een draai de coalitie in.” Raimond Smit (CDA) is het eens met de conclusie van de formateur dat een samenwerking met BBB/HMV niet haalbaar is. Die partij wil besluiten terugdraaien. “Wij willen daar niet op terugkomen. BBB/HMV blijft te veel hangen in het verleden, wij willen vooruit.” Daarnaast was het zijn partij slecht bevallen dat Meerdink er tijdens de verkiezingscampagne regelmatig met gestrekt been was ingegaan en vooral kritiek op het CDA had. In de discussie daarna bleek dat het voorlopig niet goed zal komen tussen BBB/HMV en het CDA. Meerdink bleef oude ongenoegens herhalen.

Henk Meerdink reageert teleurgesteld. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant