De nieuwe gemeenteraad. Foto: Frank Vinkenvleugel

De nieuwe gemeenteraad. Foto: Frank Vinkenvleugel

Meer vrouwen en jonge mensen in nieuwe gemeenteraad

Politiek

AALTEN – Twaalf leden, die in de laatste jaren in de gemeenteraad hebben gezeten, keerden terug. Negen raadsleden zijn grotendeels nieuw, want Henk Meerdink (BBB/HMV) heeft al eerder tot 2020 langdurig in de gemeenteraad gezeten. Hans te Lindert (CDA), de afgelopen vier jaar wethouder, werd voor het eerst gemeenteraadslid. Alle gemeenteraadsleden zijn op woensdag 30 maart geïnstalleerd, waarbij ze de eed of belofte aflegden.

Door Bernhard Harfsterkamp

Joop Wikkerink (Progressieve Partij) had voldoende stemmen gekregen om in de gemeenteraad komen, maar hij had vooraf aangegeven dat hij alleen nog door wil gaan als wethouder. Of dat zal lukken zal in de komende maanden blijken. De uitslag van de verkiezingen veroorzaakte, zoals burgemeester Anton Stapelkamp zei ‘geen politieke aardverschuiving’, er zijn vijf partijen die verloren hebben, waarvan er vier een zetel hebben ingeleverd. De nieuwe raad bestaat uit acht vrouwen. “Dat is 38% en daarmee scoort Aalten voor het eerst denk ik boven het landelijke gemiddelde.” Daarnaast heeft er een duidelijke verjonging plaats gevonden. “Al met al is deze raad daardoor toch meer een afspiegeling van de bevolking dan de vorige.”

Compliment
“Het is een bijzondere tijd om raadslid te worden want door de onrustige wereld zijn de uitdagingen waarvoor we gesteld worden groot”, zegt de burgemeester. “Er wordt veel gevraagd van een raadslid.” Om het raadswerk vol te houden is er plezier in hebben belangrijk. Ook goede onderlinge verhoudingen helpen. “Ondanks verschillen, ondanks stevige debatten, zorg ervoor dat u niet op de man maar op de bal speelt”, adviseert Stapelkamp. “Dat u elkaar aan het eind van het debat recht in de ogen kunt kijken en samen nog wat kunt napraten. Geef elkaar ook eens een compliment.”

Installatie 
Er werden zeven personen voor het CDA geïnstalleerd: Hans te Lindert, Rianne Deunk, Raimond Smit, Elroy Belterman, Zelma van Alstede, Gerrit Assink en Jelle Polman. Voor de BBB/HMW komen Henk Meerdink, Margo ten Bruin, Bas Koskamp en Anna te Grotenhuis in de raad. Voor Gemeentebelangen keren de ervaren Margret Rensink, Alex Walter en Henk Rijks terug. Nieuweling is Eline Massop. Voor de Progressieve Partij keren Esther Diepenbroek en Bert Weevers terug. Ook Gerbert Navis en Linda Oonk van de VVD zijn oude bekenden, evenals de eenlingen Alexander van der Graaff (D66) en Tobias Holtman (ChristenUnie). Hoe het college er uit gaat zien zal in de komende maanden bekend worden. Dat heeft misschien ook nog gevolgen voor de samenstelling van de gemeenteraad. 

Acht dames in de nieuwe gemeenteraad met de burgemeester. Foto: Frank Vinkenvleugel
Dertien heren in de gemeenteraad met burgemeester Stapelkamp. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant