De negen raadsleden die afscheid namen. Foto: Communicatie Gemeente Aalten
De negen raadsleden die afscheid namen. Foto: Communicatie Gemeente Aalten

Negen raadsleden nemen afscheid van gemeenteraad

Politiek

AALTEN – Negen gemeenteraadsleden keren niet terug in de nieuwe gemeenteraad van de gemeente Aalten. Van de negen werd afscheid genomen in een raadsvergadering op maandag 28 maart. Burgemeester Anton Stapelkamp sprak ze alle negen toe. De meeste aandacht kreeg Freek Diersen (CDA), die het langst in de gemeenteraad heeft gezeten. Hij kreeg de eremedaille van de gemeente.

Door Bernhard Harfsterkamp

De burgemeester begon met een terugblik op de afgelopen vier jaar. Voor het eerst werd er gewerkt met een raadsprogramma, opgesteld door vertegenwoordigers van alle in de gemeenteraad zittende partijen. “Het raadsprogramma werd uiteindelijk unaniem vastgesteld door de raad in mei, met een enkel voorbehoud vanuit HMV”, zegt de burgemeester. “In dat raadsprogramma gaf de raad zichzelf de opdracht om op een aantal onderwerpen te werken aan bestuurlijke vernieuwing.” Er kwamen raadswerkgroepen over de werkwijze van de raad, scholing, participatie en raadscommunicatie. “De werkgroepen functioneerden prettig, waarbij partij-overstijgend met elkaar werd gewerkt aan de kwaliteit van onze lokale democratie.” De formatie verliep minder soepel, maar uiteindelijk was er op 3 juli 2018 een nieuw college bestaande uit CDA, VVD en de Progressieve partij. “De sfeer in de raad was vrijwel altijd goed, en dat maakte het werk voor eenieder lichter. Er werd met respect voor elkaars opvattingen gedebatteerd.”

Eremedaille voor Freek Diersen
Van de negen vertrekkende gemeenteraadsleden waren enkele graag doorgegaan. Een tegenvallende uitslag, voorkeurstemmen op andere kandidaten of een keuze van de eigen partij voor andere kandidaten waren redenen. Freek Diersen, het markante CDA-raadslid uit Dinxperlo, had nog wel door willen gaan. In 1998 kwam hij in de gemeenteraad van Dinxperlo en in 2005 werd hij raadslid in de fusiegemeente. “Je was een zeer zichtbaar aanwezige volksvertegenwoordiger, er was geen DinxperWicks project of jij was van de partij”, zei Stapelkamp. Bovenal was Diersen een pleitbezorger van de Duits-Nederlandse samenwerking. Daardoor kenden velen uit bestuurlijke kringen van de Regio Achterhoek, de Kreis Borken en de Euregio hem. Voor deze inzet kreeg hij de gouden grenzhoppersspeld. “Je vertrek uit deze raad valt je zwaar. Dat zegt alles over jouw betrokkenheid, ook nog als 75-jarige na zoveel jaren. Er zijn weinig raadsleden die zo veel tijd en energie maar zeker ook bezieling in hun raadswerk stopten als jij en dan ook nog eens zo lang”, aldus de burgemeester. “Ik vind het daarom een eer te kunnen meedelen dat de gemeente Aalten jou de eremedaille heeft toegekend.”

‘De kiezer heeft altijd gelijk’
Voor Gerloeske Nijland-Brezet was het verlies van de tweede D66-zetel een grote teleurstelling. “Het toonde je gedrevenheid bij je raadswerk. Je was het jongste raadslid en had even tijd nodig om je plek te vinden maar daarna liet je je gelden”, vertelt de burgemeester. Jan Wijbrands was de nummer twee op de lijst van HMV, maar andere kandidaten kregen voldoende voorkeurstemmen om gekozen te worden. Wijbrans volgde Henk Meerdink op, toen die in 2020 tijdelijk afscheid nam. “De kiezer heeft altijd gelijk maar ik vind het wel zuur dat de kiezer jouw inzet in die anderhalf jaar niet heeft beloond met een zetel in de nieuwe raad. De politiek is soms een harde zaak, het is niet anders.” Ook Leo van den Berg, ‘het financiële kenniscentrum van Gemeentebelangen’ keert niet terug, omdat een andere kandidaat voldoende voorkeurstemmen kreeg. In het dagelijks leven is hij financieel beleidsambtenaar in de buurgemeente. “Je Winterswijkse kennis en ervaringen bracht je regelmatig in en de solvabiliteit van onze begroting gaf je aanleiding tot bezorgde vragen en opmerkingen.” Ook Erik Groters (Gemeentebelangen) had op een terugkeer gehoopt, maar de ene zetel verlies en de voorkeurstemmen voor een ander voorkwamen dat. “Hij was altijd rustig maar indien nodig kritisch en vasthoudend, vooral op ruimtelijke onderwerpen.”

Van twee tot tien jaar raadslid
Guido Uland keerde na zijn afscheid in 2016 in 2018 terug in de gemeenteraad om fractievoorzitter van de Progressie Partij te worden, nadat Joop Wikkerink wethouder was geworden. “Deze periode hebben we versie 2.0 gezien die als lid van een fractie met een collegelid een wat voorzichtigere toon en houding koos en zo nu en dan zelfs complimenten uitdeelde.” Henk Hartemink (VVD) ambieerde na één periode raadslid te zijn geweest geen terugkeer. “Jammer, want het kost tijd om erin te groeien en je de competenties van raadslidmaatschap eigen te maken. Het duurde even voordat je wist hoe de hazen lopen en je effectief werd.” Jeroen van Geenen, CDA-er uit Dinxperlo, stopt na bijna tien jaar. “Je bemoeide je met tal van ruimtelijke projecten zoals de Centrumvisie Dinxperlo.” André te Brake (CDA) kwam begin 2020 tussentijds in de gemeenteraad. “Duurzaamheid is zijn passie en op dat thema liet hij regelmatig het CDA-geluid horen.”

Burgemeester Stapelkamp spreekt de gemeenteraadsleden die afscheid nemen toe. Foto: Communicatie Gemeente Aalten

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant