HMV/BBB team. Foto: Foto Garretsen

HMV/BBB team. Foto: Foto Garretsen

Meerdink had grote winst BBB-HMW niet verwacht

Politiek

AALTEN – “We zijn heel erg gelukkig met de uitslag”, zegt Henk Meerdink, lijsttrekker van BBB-HMV, het bondgenootschap van de landelijke BoerBurgerBeweging en Henk Meerdink Volksvertegenwoordiging (HMV). “Ik had dit niet verwacht.” De partij steeg van één naar vier zetels en werd qua grootte na het CDA en GemeenteBelangen de derde partij van de gemeente Aalten. Hij complimenteert de andere winnaar. “Het CDA heeft een gouden greep gedaan met Hans te Lindert als lijsttrekker. Hij is amicaal en coöperatief. Het CDA heeft een goede campagne gevoerd.”

Door Bernhard Harfsterkamp

Voor de partij zullen Meerdink, Margo ten Bruin, Anna te Grotenhuis en Bas Koskamp in de gemeenteraad komen. Te Grotenhuis, de nummer zes op de lijst, kreeg voldoende voorkeurstemmen voor een raadszetel. Jan Wijbrands, de nummer twee van de lijst, die na het vertrek van Meerdink uit de raad, raadslid werd keert niet terug in de gemeenteraad. “Jan heeft het sportief opgepakt”, zegt Meerdink. “Wij hebben denkers en doeners in onze partij. Jan is een van onze denkers en blijft meedenken.” Ook Margo ten Bruin noemt hij een denker, al heeft ze ook veel gedaan want zij was verantwoordelijk voor de website en de berichten op de sociale media. 

‘Elkaar niet de tent uitvechten’
Ten Bruin is docent Nederlands op Schaersvoorde. Het bondgenootschap met de BBB leidde tot haar betrokkenheid. “Ik was enthousiast over het andere geluid van Caroline van de Plas in Den Haag. Met Henk en de anderen klikte het meteen heel goed. Door dat bondgenootschap zijn meer mensen enthousiast geworden voor de HMV.” De partij bestaat niet alleen uit boeren. “Anna komt uit de zorg en Bas is een techneut”, zegt Meerdink. “We zijn een brede partij met een mooie verdeling van mannen en vrouwen.” Bovendien komen de leden uit alle delen van de gemeente en hebben ze verschillende vakgebieden als achtergrond. In de nieuwe gemeenteraad wil Meerdink het verkiezingsprogramma zo goed mogelijk laten doorklinken. “We zijn er samen voor alle Aaltenaren. Ieder zit er met zijn eigen belang, maar we gaan elkaar niet de tent uitvechten.”

Eerste verkennende gesprek
“Wij willen graag in het nieuwe college”, zegt Ten Bruin, “Daar kun je het meest betekenen.” Zij zou het bijzonder vinden als de BBB-HMV gepasseerd zou worden voor de collegevorming. “We moeten luisteren naar de kiezer, de winnaars zijn dan aan bod.” Meerdink voegt wel toe dat deelname niet tegen elke prijs zal gaan. Over of er nog meer partijen bij de onderhandelingen betrokken moeten worden naast de winnaars wil hij nog niets zeggen. “Daarvoor is het nog te vroeg.” Voor de verkiezingen heeft hij al wel duidelijk gezegd dat hij niet voor een gezamenlijk raadsprogramma is, zoals dat vier jaar geleden is opgesteld. “Er moet ruimte zijn voor ons eigen geluid. Wij willen niet in een kooi zitten.” Het CDA heeft de BBB-HMV al uitgenodigd voor een eerste verkennende gesprek op dinsdag 22 maart.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant