Wat is vitamine D3?

Partnerbijdrage

Wist je dat vitamine D eigenlijk een hormoon is? Sterker, het is één van de belangrijkste hormonen in je lichaam. Vitamine D is essentieel voor een goede gezondheid, en er zijn veel voordelen verbonden aan het binnenkrijgen van voldoende vitamine D. In dit artikel bespreken we de 10 grootste vitamine D3 voordelen voor je lichaam. 

Hoe werkt vitamine D3?
Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die slechts in enkele voedingsmiddelen voorkomt, aan andere wordt toegevoegd en als voedingssupplement wordt verkregen. Het wordt ook op natuurlijke wijze door het lichaam gemaakt wanneer zonlicht de huid raakt en de vitamine D synthese stimuleert. Vitamine D uit zonlicht, voedsel en supplementen is biologisch inert en moet in het lichaam twee hydroxylaties ondergaan om geactiveerd te worden. De eerste vindt plaats in de lever en zet vitamine D om in 25-hydroxyvitamine D, ook wel bekend als calcidiol. Calcitriol circuleert als hormoon in het bloed en regelt het calcium- en fosfaatmetabolisme voor de botvorming en andere fysiologische functies.

Vitamine D: het zonnetje in huis
De meeste mensen krijgen vitamine D dankzij blootstelling aan de zon; maar de hoeveelheid blootstelling aan de zon die nodig is om een voldoende niveau te handhaven varieert per leeftijd, huidpigmentatie, seizoen, breedtegraad, tijdstip van de dag, kledinggewoonten en gebruik van zonnebrandcrème in de zomer.
Mensen die weinig aan de zon worden blootgesteld moeten goede bronnen van vitamine D in hun dieet opnemen of een vitamine D3 supplement in hun dagelijkse routine meenemen.

Hoeveel vitamine D3 moet je innemen?
Een inname tussen de 10 tot 20 microgram (µg) vitamine D3 per dag is voor de meeste mensen ‘voldoende’. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een voedingssupplement maximaal 25 microgram mag bevatten. Voor een passend advies is het aan te raden contact op te nemen met je huisarts of een diëtiste.  Mensen met een donkere huid hebben een verhoogd risico op vitamine D-tekort en kunnen een hogere inname van vitamine D nodig hebben.

Wat zijn de voordelen van het innemen van vitamine D?
Er zijn vele aanwijzingen dat vitamine D een groot aantal voordelen voor de gezondheid heeft. Hieronder vind je een top 10 van de belangrijkste voordelen voor je lichaam.

1. Versterkt de botten
Vitamine D3 helpt bij het beheer en de opname van calcium, en is essentieel voor je botten (en tanden). Calcium is het meest voorkomende mineraal in het lichaam. Het grootste deel van dit element zit in onze botten en tanden. De consumptie van calcium moet voldoende zijn om je botten en tanden gezond te houden. Onvoldoende calciuminname kan leiden tot gewrichtspijn met vroegtijdige artrose en tandverlies.

2. Versterkt het immuunsysteem
De belangrijkste functies van vitamine D zijn het ondersteunen en verbeteren van het immuunsysteem. Het stimuleert de productie van T-cellen en helpt bij de juiste reactie op virale infecties, zoals verkoudheid, griep en andere gemeenschapsziekten veroorzaakt door virussen, bacteriën en schimmels.

3. Kan bepaalde soorten kanker voorkomen
Vitamine D3 kan helpen de kans op het ontwikkelen van bepaalde soorten kanker te verminderen. Epidemiologische studies hebben aangetoond dat mensen die in zuidelijke landen wonen en meer aan de zon worden blootgesteld een lager risico hebben op sommige maligniteiten. Vitamine D is in tal van onderzoeken in verband gebracht met kanker. Vitamine D helpt bij het herstel en de regeneratie van cellen, wat de groei van kankertumoren zou kunnen vertragen, de dood van door kanker beschadigde cellen zou kunnen stimuleren, en de vorming van bloedvaten in tumoren zou kunnen verminderen.

4. Verbetert de hersenfunctie 
Vitamine D is in verband gebracht met allerlei lichaamsprocessen, waaronder de werking van de hersenen. Vitamine D receptoren zijn te vinden in alle delen van de hersenen en het ruggenmerg. Vitamine D helpt je door zenuwgroei en -herstel te bevorderen en neurotransmittersynthese te stimuleren en af te remmen. Men denkt dat vitamine D de hersenen ten goede komt door ontstekingen te verminderen en neuronen te behouden. In dierstudies is ook aangetoond dat Vitamine D neuronen beschermt, wat kan helpen verklaren waarom het alertheid en een snelle reactietijd bevordert.
In een ander onderzoek werd gekeken naar het verband tussen Vitamine D-niveaus en prestaties op mentale tests bij een groep mensen. Uit dit onderzoek bleek dat degenen met lagere Vitamine D-niveaus het slechter deden dan degenen met voldoende hoeveelheden, wat suggereert dat het de aandacht verbetert.

5. Verbetert je stemming 
De verminderde blootstelling aan zonlicht in de winter, evenals de donkere maanden, is ongunstig voor je stemming. Een aantal onderzoeken heeft aangetoond dat lage niveaus van Vitamine D3, gekoppeld aan onvoldoende blootstelling aan de zon, in verband worden gebracht met een zogenoemde ‘winterdepressie’.

6. Helpt bij gewichtsverlies
Wist je dat Vitamine D nog meer voordelen heeft? Als je hebt geprobeerd af te vallen en nog niet de gewenste resultaten hebt gezien, overweeg dan om je vitamine D3 inname te verhogen door voeding en zonlicht. Mensen met onvoldoende Vitamine D hebben volgens studies meer kans op overgewicht en het ontwikkelen van aan obesitas gerelateerde ziekten. Vergeet echter niet dat het simpelweg slikken van een pil, het eten van meer Vitamine D-rijk voedsel en meer tijd in de zon doorbrengen niet genoeg is; je zult ook een evenwichtig dieet moeten eten en regelmatig moeten bewegen.

7. Verlaagt het risico op diabetes type 2
Als je diabetes in je familie hebt of er is pre-diabetes vastgesteld, kun je overwegen om meer Vitamine D in te nemen. Recente studies hebben een verband aangetoond tussen Vitamine D-tekort, insulineresistentie en type 2 diabetes. Mogelijk kun je de ontwikkeling van diabetes type 2 voorkomen door insulineresistentie te overwinnen. Een tekort aan vitamine D kan ook de afscheiding van insuline uit de alvleesklier verminderen, wat insulineresistentie kan veroorzaken en de manier waarop het lichaam op glucose reageert kan veranderen. Gezien deze bevindingen is het een goed idee om met je arts te overleggen of het nemen van extra Vitamine D je algehele gezondheid verbetert.

8. Verlaagt de bloeddruk
Lage Vitamine D-niveaus zijn in verschillende langetermijnstudies in verband gebracht met hoge bloeddruk. Het was voorheen onbekend of Vitamine D insufficiëntie hypertensie veroorzaakt, maar uit een groot genotypisch onderzoek met meer dan 150.000 deelnemers is gebleken dat lage Vitamine D-niveaus een hoge bloeddruk kunnen opwekken.
Degenen die in dit onderzoek de meeste Vitamine D hadden, hadden een lagere bloeddruk. Het bleek dat een verhoging van 10% van de Vitamine D-niveaus resulteerde in een vermindering van 10% van de hoge bloeddruk. Een verhoging van je Vitamine D-spiegel kan helpen als je een hoge bloeddruk hebt of het ontstaan ervan wilt voorkomen.

9. Vermindert het risico op hartziekten
Vitamine D-tekort is in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hoge bloeddruk, hartziekten, congestief hartfalen, perifere arteriële aandoeningen, beroertes en een hartaanval. Het vitamine D-niveau kan worden verhoogd om de kans op het ontwikkelen van hartziekten en de symptomen daarvan te helpen verminderen.
Omdat het kan helpen bij gewichtsvermindering en het handhaven van een gezond lichaamsgewicht, zou deze vitamine bovendien de negatieve effecten van overgewicht en overmatig lichaamsvet op hartziekten kunnen minimaliseren. Om meer te ontdekken over de voordelen van Vitamine D, raadpleeg je arts.

10. Vitamine D kan ontstekingen bestrijden
Vitamine D is gunstig voor het immuunsysteem omdat het de productie van cytokinen helpt reguleren. Cytokinen zijn eiwitten die door het immuunsysteem worden gebruikt om met andere cellen te communiceren, en als ze in de verkeerde hoeveelheden of op het verkeerde moment worden geproduceerd, kunnen ze ontstekingen veroorzaken.
Vitamine D kan ook helpen de kans op infecties te verminderen door de productie van witte bloedcellen te bevorderen en de efficiëntie van T-cellen te verhogen. Een gebrek aan Vitamine D is in verband gebracht met een verhoogde vatbaarheid voor infecties, dus het handhaven van gezonde niveaus kan helpen voorkomen dat je ziek wordt.

Conclusie 
Er zijn veel voordelen van vitamine D, en het wordt vaak de “zonne vitamine” genoemd omdat we het kunnen aanmaken als onze huid aan zonlicht wordt blootgesteld. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden, en het helpt ons lichaam bij de opname van calcium. Het ondersteunt ook ons immuunsysteem en kan bepaalde chronische ziekten zoals kanker helpen voorkomen. Er zijn verschillende manieren om vitamine D binnen te krijgen, waaronder blootstelling aan zonlicht, bepaalde voedingsmiddelen en supplementen. Vitamine D-tekorten komen relatief vaak voor, vooral in de wintermaanden wanneer er minder blootstelling aan de zon is. Als je denkt dat je misschien een tekort aan vitamine D hebt, praat dan met je arts over een bloedtest. Je kunt ook overwegen een supplement te nemen, vooral als je niet veel aan de zon wordt blootgesteld.

‘Dit artikel wordt u aangeboden door Vitamines.com. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant