Afbeelding
Foto: PR

Als ondernemer een bedrijfsauto kopen, leasen of af en toe huren?

Partnerbijdrage

Een vraag waar iedere (startende) ondernemer mee te maken krijgt, is of het nu verstandig is om een bedrijfsauto te kopen of dat leasen toch beter is? Er kunnen diverse redenen zijn om specifiek te kiezen voor kopen of leasen. Bijvoorbeeld de aanschafprijs, maar ook in hoeverre jij zo weinig mogelijk wilt omkijken naar het onderhoud van de auto. Enkele zaken waar je op moet letten bij het maken van je keuze:

De aanschaf

Wil je een bedrijfsauto kopen, dan moet je direct een groot bedrag investeren. Dit is voor veel ondernemers al een reden om voor autolease te kiezen. Vooral als startende ondernemer heb je nog niet veel vermogen opgebouwd en kun je een dergelijke investering nog niet betalen. Bij het leasen krijg je de beschikking over een splinternieuwe auto, maar je hoeft deze niet ineens te betalen. Je betaalt de leasemaatschappij een maandelijks bedrag voor aanschaf, onderhoud en alle eventuele extra kosten. Leasen zal voor vrijwel alle soorten bedrijfsauto´s gaan, maar er zullen uiteraard uitzonderingen zijn. Een koelwagen bijvoorbeeld, zal tot het wagenpark van iedere leasemaatschappij behoren. 

Het onderhoud van een bedrijfsauto

Een bedrijfsauto heeft onderhoud nodig. Wanneer je een eigen bedrijfsauto moet onderhouden, dan komen de kosten geheel voor eigen rekening. Uiteraard mag je als ondernemer ook gedeeltelijk je onderhoudskosten aftrekken. Bij een lease zit onderhoud al inbegrepen in de maandelijkse leaseprijs. Je hoeft ook zelf weinig meer te regelen, de leasemaatschappij regel doorgaans alles. Je hoeft alleen de auto naar de garage te brengen. 

Soorten lease

Bij het leasen van een bedrijfsauto, moet je er rekening mee houden, dat er een tweetal vormen van lease zijn: operational en financial lease. Voor de meeste ondernemers zal financial lease het meest aantrekkelijk zijn. Als ondernemer wordt jij dan economisch eigenaar van de auto. Hierdoor mag je de auto op de balans zetten en hierover afschrijven. De auto is na het laatste leasetermijn dan ook daadwerkelijk van jou. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij de economische eigenaar van de auto. Aan het einde van de looptijd, heb je de mogelijkheid om de auto over te kopen of misschien juist niet. Dit kan voor sommige ondernemers ook een aantrekkelijk optie zijn. Operational lease kun je het meest vergelijken met het huren van een auto, terwijl financial lease ene vorm van financiering is. 

Heb je maar af en toe een bedrijfsauto nodig?

Duurzaamheid wordt voor steeds meer ondernemers een belangrijk thema. Zo weinig mogelijk een auto gebruiken kan dan het beleid van een onderneming zijn. Het kan ook zijn dat je bedrijfsactiviteiten ervoor zorgen dat je nauwelijks een auto nodig hebt. Voor die keren dat het toch noodzakelijk is dat je over een auto beschikt, is het huren van een auto een goede optie. Heb je bijvoorbeeld in Leiden een auto nodig? Dan tik je op de website van Autohopper Autoverhuur Leiden in en kun je eenvoudig een geschikte auto vinden. Het is immers jammer om maandelijks hoge autokosten te hebben, terwijl je nauwelijks een auto nodig hebt. 

Dit artikel wordt u aangeboden door Autohopper. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit