Afbeelding
Foto: Panumas Nikhomkhai via Pexels

Alles wat je moet weten over verschillende soorten servers

Partnerbijdrage

Het woord ‘serve’ kennen veel mensen uit het Engels wel. Dit woord betekent letterlijk ‘dienen’, als je het naar het Nederlands vertaald. Maar tegelijkertijd komt de term ‘serve’ vaak voor in de informaticawereld. Wat betekent het dan? Kort gezegd is een server te zien als een fysieke computer die via het netwerk bronnen beschikbaar stelt. Dit kan gaan om software, maar ook om hardware. 

Software versus hardware
Er zijn verschillende soorten servers te onderscheiden. Zoals je in de vorige alinea las, wordt er een onderscheid gemaakt tussen eens software en hardware. Wat houden deze twee termen precies in?

Software:  als je het hebt over de software van een computer, dan heb je het over een reeks programma’s die zijn ontworpen om een diverse taken uit te voeren. Een dergelijk programma bestaat uit een aantal instructies. Zo’n programma is in staat om specifieke diensten te verlenen aan meerdere computers tegelijk. Eigenlijk is het zo dat wanneer een server computer over de geschikte software beschikt, deze als centrale computer (ook wel: host) kan functioneren. Er zijn twee hoofdtypen te onderscheiden binnen de software. Dit gaat om de toepassingssoftware en de systeemsoftware.

Hardware: als je het hebt over de hardware van een computer, dan heb je het over de fysieke componenten van een computer. Hierbij betreft het tastbare componenten. Dat betekent dat je deze onderdelen letterlijk kunt aanraken. Hierbij kun je denken aan secundaire opslagapparaten, interne componenten, uitvoerapparaten en invoerapparaten. Verder is het van belang om te weten dat hardware eigenlijk gewoonweg een fysiek apparaat is, in vakjargon: workstations, die verbonden is met een computernetwerk via een besturingsysteem. 

Nu je meer weet over zowel software als hardware, lijkt het je misschien leuk om hier nog meer over te weten. Dat kan! Er valt namelijk nog veel meer kennis op te doen over de verschillende soorten softwares binnen de categorieën software en hardware. Als je daar geïnteresseerd in bent kun je hier klikken om daar meer over te lezen.

De functies van servers
Nu je al iets meer weet over servers, is het belangrijk om iets af te weten van de functies van servers. In het bedrijfsleven zijn servers in ieder geval heel erg belang. Dit is onder andere omdat je dankzij een server op een eenvoudige manier al je gebruikers kunt onderhouden. Verder kun je onderling bestanden delen met andere mensen en zien wie wat precies heeft gedaan. Dat allemaal dankzij een server!

Ook wel eens verschillende bestanden die je opslaat en vervolgens nooit meer terug kunt vinden? Simpelweg omdat deze bestanden niet goed geordend staan. Zonde! Met een server is dit verleden tijd. Als je namelijk al je bestanden op slechts één server houdt, is de kans veel kleiner dat je iets kwijtraakt wat betreft belangrijke bestanden. En mocht je iets kwijtraken, is er niet direct een reden voor paniek. Je kunt immers een melding maken bij de systeembeheerder die vervolgens (in de meeste gevallen) het bestand alsnog kan terughalen. 

Zo zie je dat het belangrijk is om informatie op te doen over het desbetreffende onderwerp, in dit geval servers. Door je te verdiepen in een onderwerp doe je meer kennis op en kun je dit vervolgens toepassen. Om meer informatieve artikelen te lezen kun je hier klikken.

Serverhome
Mocht je graag zelf een server of serverpark willen samenstellen voor een relatief lage prijs, dan kun je terecht bij Serverhome.Dankzij hen is het mogelijk om servers zonder problemen te laten draaien. Hier kun je terecht voor het aanschaffen van refurbished servers en server onderdelen. Enkele merken die Serverhome op voorraad heeft zijn: Dell, Compaq en HP. Zij leveren niet alleen kwaliteit, maar hebben ook nog oog voor het milieu. Ook Serverhome weet immers dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt.

Dit artikel wordt u aangeboden door Serverhome.  Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit