Foto: PR

Een risico inventarisatie en -evaluatie opstellen + de voordelen

  Partnerbijdrage

Sinds enkele decennia zijn organisaties verplicht om middels een risico inventarisatie en -evaluatie, ook wel bekend als RI&E, vast te leggen welke risico’s er aan desbetreffend werk verbonden zijn. Ook dient de organisatie een plan van aanpak bij te voegen waarin staat welke maatregelen genomen worden om deze risico’s te voorkomen. Het opstellen van zo’n RI&E is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe pakt u dit aan? En wat zijn de voordelen van een risico inventarisatie en -evaluatie?

Een risico inventarisatie en -evaluatie opstellen

Wanneer u over de nodige kennis beschikt kunt u zelf een RI&E opstellen. Er is online erg veel informatie te vinden. Heeft u echter een groot bedrijf met veel werknemers? Dan gaat dit niet. Organisaties met meer dan 25 werknemers kunnen alleen samen met een zogeheten kerndeskundige hun RI&E opstellen. Via sites als HR Navigator kunt u in contact komen met bedrijven die daar in uitblinken. 

Wat zijn de voordelen van een RI&E?

Een RI&E is dus verplicht. Maar naast dat is het ook nog eens erg voordelig voor uw organisatie. Een goede RI&E levert de volgende voordelen op:

1. Inzicht

Allereerst krijgt u door middel van een RI&E inzicht in potentiële risico’s van het werken in de desbetreffende branche. Want u wilt natuurlijk niet dat er ongelukken gebeuren op de werkvloer. Aan de hand van de resultaten van de RI&E kunt u eenvoudig de pijnpunten aanpakken en risico’s voorkomen in de toekomst. 

2. Medewerkers zijn zich bewust van de risico’s

De acties die u neemt naar aanleiding van de RI&E kunt u natuurlijk onmogelijk geheim houden voor uw medewerkers. Maar dit moet u ook niet willen. Het is juist fijn als werknemers betrokken zijn bij het proces. Zij, degenen op de werkvloer, lopen namelijk de grootste risico’s. Dan is het wel zo handig dat zij weten hoe ze deze kunnen voorkomen. En misschien kunnen zij ook meedenken over de maatregelen die hier tegen genomen kunnen worden.

3. Minder ongelukken = productievere medewerkers

Een RI&E heeft natuurlijk als doel dat er geen (of minder) ongelukken op de werkvloer plaatsvinden. Wanneer u passende maatregelen doorvoert en deze bespreekt met uw werknemers, dan zullen er gegarandeerd minder arbeidsongevallen plaatsvinden. Bewuste medewerkers kunnen zo zelf zoveel mogelijk voorkomen dat er een ongeluk gebeurd. En minder arbeidsongevallen is iets wat elk bedrijf natuurlijk wilt!

Dit artikel wordt u aangeboden door HR Navigator. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden