Afbeelding

Bijna helft van Nederlandse huishoudens aangesloten op glasvezel

Partnerbijdrage

Bijna de helft van de Nederlanders is inmiddels aangesloten op het glasvezelnetwerk. Het aantal aansluitingen nam in het eerste kwartaal van 2021 met 200.000 toe. Dat constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de Telecommonitor. In totaal hebben ongeveer 3,9 miljoen van de 8 miljoen huishoudens in Nederland toegang tot het glasvezelnetwerk.

Heel Nederland voor 2030 verglaasd
Glasvezel is bezig aan een opmars. In Aalten zijn inmiddels 96 procent van de huishoudens aangesloten op glasvezel. In heel 2020 kwamen er in Nederland 500.000 glasvezelaansluitingen bij, in 2019 waren dat nog maar 180.000 nieuwe aansluitingen. Van alle 3,9 miljoen huishoudens die toegang heeft tot glasvezel heeft zo’n 1,7 miljoen huishoudens gekozen voor een abonnement op een glasvezelprovider. Dat is een toename van 7 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Op het huidige tempo is heel Nederland voor 2030 volledig verglaasd.

Wat is glasvezel?
Glasvezel is de naam van een type internetverbinding, net zoals ADSL en VDSL. Het is razendsnel internet waarbij data via glasvezels met de snelheid van het licht wordt uitgewisseld. Het is vergelijkbaar met het seinen van een boodschap in morsecode met een zaklantaarn. Er kan een uploadsnelheid bereikt worden die net zo hoog is als de downloadsnelheid. Aangezien alleen glasvezel de stijgende datavraag in ons land aankan, is glasvezel het netwerk van de toekomst. Er worden abonnementen aangeboden met een snelheid tot wel 1 Gbit/s. Dat komt neer op 125 MB per seconde.

Aantal belminuten met 6 procent gestegen
Ook het aantal belminuten is in het eerste kwartaal van 2021 weer gestegen met 6 procent In totaal werd er 13 miljard minuten gebeld. Het dataverbruik steeg met 7 procent naar 270 miljard MB. Ook vorig jaar werd er een stuk meer gebeld. In 2020 belden we in totaal 43 miljard minuten met een mobiel toestel, een stijging van 42 procent ten opzichte van 2019. Deze sterke stijging komt vermoedelijk door de coronacrisis. Het aantal verstuurde sms’jes blijft al jaren dalen. Er zijn in het eerste kwartaal van 2021 rond de 600.000 sms’jes verstuurd, een daling van 6 procent. De iPhone 11 is in 2020 het meest verkocht. De iPhone 11 ging wereldwijd maar liefst 37.7 miljoen keer over de toonbank in het eerste half jaar van 2020.

Wanneer komt het snelle 5G-netwerk?
Naast de komst van glasvezel, is men ook bezig met de uitrol van 5G in Nederland. 5G is de opvolger van 4G en maakt onder andere heel snel mobiel internet mogelijk. Helaas is de veiling van de 3,5GHz-frequentieband vertraagd, waardoor we nog even moeten wachten op het snellere internet. De oorzaak van deze vertraging is de aanhoudende kwestie met satellietbedrijf Inmarsat.

Dit artikel wordt u aangeboden door Pricewise. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit