Foto: PR

Cv-storing? Hier kan het aan liggen

  Partnerbijdrage

Opeens geen warm water meer uit de kraan en een koud huis: het is altijd een vervelende verrassing. Meestal wordt dit probleem veroorzaakt door een cv-storing. Als je weet wat de reden voor de storing is, dan kun je het probleem snel verhelpen. Hier lees je wat de meest voorkomende oorzaken van een cv-storing zijn en hoe je voor meer veiligheid in en om huis zorgt.

Oorzaak 1: Slecht cv-onderhoud

Stel je het cv-onderhoud alsmaar uit? Of, erger nog, sla je het over? Dan kan de cv-storing veroorzaakt worden door het achterstallige onderhoud van je cv-ketel. Door de ketel regelmatig en vakkundig te laten onderhouden verklein je het risico op storingen en defecten. Ook heb je dan minder kans op andere problemen als brand, waterschade en koolmonoxidevergiftiging.

Moderne ketels moeten doorgaans elke één tot drie jaar worden onderhouden. Maak daarom op tijd een afspraak met een erkende cv-monteur. Of abonneer je op een cv-onderhoud-service.

Oorzaak 2: Geen stroomtoevoer

Als je netjes op tijd je cv-installatie hebt laten controleren, dan is er misschien wel een simpele oplossing voor de storing. Loop naar je cv-ketel en check of de installatie wel goed aangesloten is op de stroomvoorziening. Soms zit de stekker er niet helemaal lekker in, waardoor de ketel kuren gaat vertonen. Het kan ook zijn dat er een stroomstoring is. In dat geval is er niks aan de hand met de ketel zelf: check of je op andere plekken in het huis nog wel elektriciteit hebt om uit te sluiten dat er sprake is van een stroomstoring.

Oorzaak 3: Lucht in de leidingen

Hoor je de cv-leidingen steeds tikkende of borrelende geluiden maken? En is de temperatuur in huis ook niet heel stabiel? Dan kan de cv-storing veroorzaakt zijn door te veel lucht in de leidingen.

Je kunt de cv-ketel weer op gang krijgen door de leidingen te ontluchten met een ontluchtingssleutel. Zet eerst je cv-installatie uit en wacht 15 minuten. Draai daarna elke radiator in huis volledig open. Draai vervolgens van elke radiator het ventiel los tot er water uit komt. Hierdoor ontsnapt alle lucht uit de leidingen. Als dit klusje geklaard is, dan kun je de cv-ketel weer aanzetten.

Dit artikel wordt u aangeboden door Univé. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden