Foto: PR

Wijnproeverij thuis organiseren

  Partnerbijdrage

Een wijnproeverij is een ontzettend leuke manier om samen met vrienden of familie verschillende bijzondere wijnen te proeven. Een wijnproeverij kan worden geboekt op locatie of je kunt een georganiseerde wijnproeverij bij je thuis laten komen. Een andere mogelijkheid is om zelf een wijnproeverij thuis te organiseren. Het leuke hieraan is dat je deze precies kunt organiseren zoals jij dat wilt. Je kunt zelf kiezen wanneer je de proeverij organiseert, op een zondagmiddag of juist tijdens een diner met vrienden. Daarnaast heb je de keuze om de proeverij met behulp van een samengestelde wijnproeverij box te organiseren of om alle wijnen die je schenkt zelf uit te kiezen. Wat een wijnproeverij precies inhoudt en wat ervoor nodig is om een geslaagde wijnproeverij bij jou thuis te organiseren, vertellen we je hieronder. 

De bedoeling van een wijnproeverij

Wijnproeverijen zijn al eeuwenoud, deze ontstonden al vanaf het moment dat er wijn werd geproduceerd. Bij een wijnproeverij is het de bedoeling dat de deelnemers kennismaken met verschillende soorten wijnen. Bij een professionele wijnproeverij wordt daarbij gebruik gemaakt van een wijnbeoordelingssysteem waarbij kenmerken zoals de smaak, geur en het uiterlijk van de wijn wordt beschreven en een beoordeling wordt gegeven. Bij een minder professionele wijnproeverij is het de bedoeling dat deelnemers hun persoonlijke waardering voor de wijn geven. Er worden bij een proeverij altijd verschillende wijnen geschonken. De deelnemers bekijken de wijn waarna de kleur wordt beoordeeld en vervolgens wordt aan de wijn geroken om de geur te beoordelen. De smaak wordt beoordeeld door een slok te nemen en deze in de mond te laten rondraaien. De deelnemer kan ervoor kiezen om de wijn door te slikken of deze in een kwispedoor of ander glas uit te spugen. Vervolgens geven alle deelnemers hun punten of persoonlijk waardering aan de wijn. Er zijn veel verschillende websites waar je informatie of producten kunt bestellen waarmee je een wijnproeverij thuis kunt organiseren. Voorbeelden hiervan zijn: Wijvoordeel.nl, Wijnspecialist.nl, Wijnbeurs en Grandcruwijnen.nl. Met de name op de website Wijnspecialist.nl vindt je de meeste informatie en tips om een wijnproevrij thuis te organiseren. 

Zorg voor goed gezelschap

Je zou zeggen dat bij een wijnproevrij de wijnen het belangrijkste onderdeel zijn. Daar zijn we het deels me eens, wat ons betreft is ook goed gezelschap van groot belang. Nodig vrienden of familie uit voor een wijnproeverij bij jou thuis waarvan je zeker weet dat zij zullen bijdragen aan een gezellige middag of avond. Wanneer het gezelschap eenmaal is uitgenodigd kun je de volgende stappen ook afstemmen op het gezelschap dat je hebt uitgenodigd. 

Een wijnthema en de volgorde van wijnen

Wanneer je zelf een wijnproeverij organiseert, is het aan te raden om een thema te kiezen en op basis hiervan de verschillende wijnen die je gaat schenken uit te kiezen. Zo kun je kiezen voor een bepaald wijnland of wijnregio en enkel wijnen afkomstig uit dit land of deze bepaalde regio schenken. Een andere optie is kiezen voor een bepaald druivenras waarbij je wijnen van dit bepaalde druivenras in verschillende stijlen schenkt. Ook kun je kiezen voor het schenken van een bepaalde soort wijn zoals alleen witte, rode of rosé wijnen of schenk verschillende wijnen van één bepaald wijnhuis. Mocht je het lastig vinden om zelf de wijnen uit te kiezen, dan kun je het beste voor de laatste optie gaan of ervoor kiezen om een samengestelde wijnproeverij box te bestellen. 

Afhankelijk van het thema of het soort wijnen dat je kiest, is het ook aan te raden om een bepaalde volgorde te bepalen waarin je de wijnen schenkt. Daarbij kun je uitgaan van de volgende ‘regels’: Schenk de wijnen van licht naar zwaar, van wit naar rood, van jong naar oud en van koud naar warm. 

Zorg voor bijpassende hapjes

Bij een wijnproeverij is het ook zeker aan te raden om lekkere hapjes te serveren. Deze kun je afstemmen op het thema of op de smaak van de wijn. Door hapjes te serveren zorg je voor steeds een andere smaakbeleving. Er zijn hiervoor geen strikte regels maar wel raden we aan om lichte hapjes te serveren en rekening te houden met de algemene wijn en spijs regels. Op deze manier zorg je ervoor dat zowel de wijn als de hapjes nog lekkerder zullen smaken. 

Overige benodigdheden en het beoordelen van de wijn

Met de wijn, de hapjes en het juiste gezelschap in huis kan de wijnproeverij bijna beginnen. Extra benodigdheden voor een geslaagde wijnproeverij zijn natuurlijk de wijnglazen, een karaf met water en glazen om de smaak te neutraliseren en een spuugbak of extra glazen om de wijn in uit te spugen voor deelnemers die dat willen. Dek je tafel mooi en de wijnproeverij kan bijna beginnen. Vind je het leuk om de wijnen ook te beoordelen, maak dan gebruik van proefformulieren. Deze zijn op het internet te vinden maar je kunt ze natuurlijk ook zelf samenstellen.

We hopen je in deze blog genoeg inspiratie te hebben gegeven voor een geslaagde wijnproeverij bij jou thuis!

Dit artikel wordt u aangeboden door Wijnspecialist.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden