Afbeelding
Foto: PR

Zo voorkom je veel gemaakte fouten op je cv

Partnerbijdrage

Een succesvolle sollicitatie staat of valt met een goed cv. Heb je nog geen cv of weet je niet hoe je moet beginnen? Als leidraad kun je een voorbeeld cv gebruiken waarin je al veel te weten komt over de indeling en welke onderdelen niet mogen ontbreken. Een cv maken is een belangrijke taak want het kan je een nieuwe baan opleveren. De sollicitatie is je eerste contact met de werkgever en je wilt een onuitwisbare indruk achterlaten. Fouten op een cv verkleinen de kans op een positief resultaat. Ga dus voor goud en voorkom deze veel gemaakte fouten op een cv.

1. Ellenlange verhalen

Een veel gemaakte fout is het sturen van een té lang cv. Ga ervan uit dat een standaard cv uit maximaal twee A4’tjes bestaat en houd de informatie kort en krachtig. Juist door je carrière beknopt samen te vatten op je curriculum vitae laat je zien dat jij als geen ander weet hoe je hoofd- en bijzaken kunt scheiden. Daarnaast hebben werkgevers en recruiters gewoonweg te weinig tijd om zich door uitgebreide cv’s te lezen.

Leugentjes om bestwil

Soms is het erg aanlokkelijk om eventuele gaten in je cv op te vullen met andere data of een bepaalde vaardigheid wel op je cv te zetten terwijl je hier eigenlijk niet over beschikt. Hoe klein de leugen ook is, liegen op je cv kan behoorlijk wat consequenties hebben. Door eerlijk en open te zijn, bereik je uiteindelijk veel meer.

Niet-representatieve sociale media

Hier kun je direct twee fouten voorkomen: het niet benoemen van je social media-accounts en het hebben van niet-representatieve profielen. De kans is groot dat een werkgever jou via social media bekijkt. Een professioneel uitziend profiel is een waardevolle toevoeging voor je sollicitatie. Beschik je over social media-kanalen die alleen voor privédoeleinden worden gebruikt? Scherm deze dan af voor publiek.

Schrijven in de derde persoon

Bij het schrijven van je persoonlijk profiel, je werkervaring of over andere zaken op je cv gebruik je altijd de eerste persoon enkelvoud. Je vertelt namelijk iets over jezelf en je zegt niet ‘Karin is een initiatiefrijk persoon’. Gebruik dus altijd ‘ik’ op je cv.

Slordig taalgebruik

Niet alleen het schrijven in de derde persoon is een no go, ook slordig taalgebruik kan het vooruitzicht op een baan verminderen. Het spreekt voor zich dat een cv foutloos moet zijn, toch ontvangen recruiters veel sollicitaties met spel- of typfouten. Het hanteren van correct taalgebruik vergroot jouw kansen op de arbeidsmarkt.

Onaantrekkelijke lay-out gebruiken

Wist je dat een recruiter in een paar seconden besluit of jouw cv naar de volgende ronde gaat? Des te belangrijker is het om een aantrekkelijke en professionele lay-out te gebruiken. Visuele hulpmiddelen zoals iconen en kleuren zorgen ervoor dat je cv meer opvalt. Houd de indeling strak en overzichtelijk zodat de lezer in één oogopslag kan zien of jij geschikt bent voor de functie.

Voorkom bovenstaande veel gemaakte fouten en zorg voor een top cv waarmee jij een goede eerste indruk achterlaat.

Dit artikel wordt u aangeboden door CV.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant