Foto: PR

Tandarts Zoetermeer waarschuwt; corona funest voor het gebit!

  Partnerbijdrage

De coronapandemie en de maatregelen die hierbij kwamen kijken, hebben een flinke stempel gedrukt op de afgelopen maanden. Niet alleen voor de economie en samenleving, maar ook voor de gemiddelde Nederlander die ineens voor nieuwe uitdagingen kwam te staan en aanpassingen moest doen. Dat winkelen kon bijvoorbeeld al snel van de planning; online shoppen werd het nieuwe normaal. Op de koffie met de buren, dat doen we nu buiten en verjaardagen die vieren we… digitaal.

Sommige van de aanpassingen zijn echter gevaarlijk voor onze gezondheid. Zo waarschuwden specialisten eerder al voor overgewicht door de coronamaatregelen (te veel thuis blijven zitten, sportscholen gesloten en andere smoesjes om niet in beweging te komen). Nu komt vanuit de tandartsklinieken ook de oproep om een afspraak te maken, want de meeste mensen zijn sinds de eerste coronagolf helemaal niet meer bij de tandarts geweest.

Van gaten in de agenda naar gaatjes in de mond

Veel tandartsen en andere gebitsspecialisten hebben tijdens de coronamaatregelen bijzonder veel annuleringen gezien. Noodzakelijk zijn die afzeggingen overigens meestal helemaal niet, specialisten zoals onze lokale tandartsenkliniek.nl werken namelijk gewoon volgens de richtlijnen en geven alle informatie die je nodig hebt om gewoon het gebit te laten controleren.

Veel tandartsen zagen de helft van de afspraken vervallen. Op dit moment ligt het percentage rond de 15% bij de tandarts in Zoetermeer. Maar dat is nog steeds te veel; gaatjes in de agenda van de tandarts betekenen namelijk straks gaatjes in het gebit van de gemiddelde Aaltenaar. En hoe langer we wachten met ingrijpen, hoe groter de gevolgen uiteindelijk worden.

Dus; wanneer maken we de volgende afspraak?

Volgens de tandartsen in de regio zijn de gevolgen van de coronapandemie overigens breder dan alleen het uitgestelde bezoek. Er wordt namelijk meer snoep gegeten wanneer we thuis zijn, en we besteden minder aandacht aan het poetsen van onze tanden wanneer we de deur niet uit hoeven. Dat geldt niet alleen voor volwassenen; het is ook duidelijk te zien bij kinderen. Snoepen we meer, drinken we meer frisdrank, poetsen we minder én stellen we de controle bij de tandarts uit, dan is het natuurlijk wel duidelijk wat het gevolg is.

Online kun je lezen dat het verstandig is om direct een afspraak te maken wanneer je gevoelige tanden krijgt bij koud en warm, en uiteraard zoet eten of drinken. Technisch gezien is dat niet correct. Wanneer gevoeligheid optreedt, betekent dit namelijk dat het beginnende gaatje al een gaatje geworden is. Dat betekent dat een makkelijke en kleine ingreep vaak niet meer voldoende is.

Daarom raden de specialisten van tandartsenkliniek.nl aan om toch maar die controle te boeken. Bij deze tandartsen vind je alle informatie direct op de website én word je van tevoren gebeld om een aantal dingen door te nemen. Zo weet je zeker dat je ook tijdens coronamaatregelen gewoon naar de tandarts kunt, want ook ná corona willen we graag een gezond gebit hebben.

Dit artikel wordt u aangeboden door De Tandartsenkliniek. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden