Afbeelding

Column Dichterbij: Let’s Talk about Sex!

Opinie

“Ruim helft jonge vrouwen slachtoffer seksueel grensoverschrijdend gedrag”, aldus een bericht op nieuwssite nu.nl van 13 januari. U heeft het bericht misschien ook langs zien komen en schrok ervan. Maar u en ik zijn ook weer overgegaan tot de orde van de dag.
Toch liet het mij niet los. Mijn nieuwjaarstoespraak begon ik met een tekst van Augustinus: “Wij zijn de tijden”. Als de tijd slecht is, zegt dat dus iets over ons. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had een representatieve groep van 24.000 mensen (M/V, 16+) ondervraagd. In 2022 gaf één op de acht ondervraagden aan het voorgaande jaar seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben meegemaakt. Dat zijn omgerekend bijna 2.000.000 mensen! Het grootste deel betreft niet intimidatie via social media, maar gewoon in het dagelijkse leven op school, werk of in de vrije tijd. En bijna 4% van alle ondervraagden (M/V) gaf aan fysiek seksueel geweld te hebben ervaren in het jaar ervoor, één op de 28 dus. Slechts een kwart daarvan betrof onbekende daders, meestal kenden dader en slachtoffer elkaar al. Van de 18- tot 24-jarigen zelfs maar liefst 52%. En tot slot, maar net 10% van de slachtoffers praatte erover met een hulpverlener of gaf het door aan de politie of een meldpunt. Voor wie het complete rapport wil lezen, het staat op de website van het CBS.
Wat zegt zo’n bericht over onze tijd? De helft van de jonge vrouwen in ons land voelt zich niet veilig. Ze zullen zich daartegen wapenen, vermoed ik, maar moeten we dat als samenleving accepteren? Moeten we het gewoon vinden dat jonge vrouwen niet alleen over straat kunnen of durven? Ik denk dat wij ons dat als samenleving aan moeten trekken. Juist in deze samenleving waar seksualiteit zo alomtegenwoordig is in de media, de reclame, de film- en muziekwereld. Hoe gaan we om met vrouwen, hoe kijken we naar vrouwen, hoe praten en denken we over vrouwen en hoe brengen we vrouwen in beeld? En wat zegt het dat vorig jaar de politie 9.900 aanrandingen en verkrachtingen registreerde en 43 vrouwen vermoord werden, grotendeels door hun ex-partner. Ik denk dat eerst en vooral mannen zich aangesproken moeten voelen, want wat zegt dit over ons mannen? Het meeste grensoverschrijdende gedrag komt van mannen tenslotte.
Onlangs overleed de hoogbejaarde Gina Lollobrigida en eigenlijk het enige wat over haar gemeld werd, was dat ze als seksbom uit de jaren vijftig bekend was geworden. Wat doet dat met een mens, met een samenleving en wat zegt dat over ons? En hoe voeden we, (groot)vaders én (groot)moeders, onze jongens en meisjes op? Praten we hier aan de keukentafel over met onze partner, onze kinderen, op school, het werk en in de sportkantine? Veel (groot)ouders hebben nauwelijks door in welke wereld hun (klein)kinderen opgroeien en leven. Ik heb ook geen antwoord op al deze vragen en mijn antwoorden zijn misschien ook niet de uwe. Maar de noodzaak tot een maatschappelijk gesprek lijkt mij overduidelijk: Let’s Talk about Sex!

Ps: Voor vragen of hulp: www.centrumseksueelgeweld.nl of 0800-0188.

Ps2: Na het schrijven van deze column kwam het nieuws over de misstanden bij NOS Sport naar buiten. Het onderschrijft de noodzaak om hierover met elkaar in gesprek te gaan.

Anton Stapelkamp, burgemeester

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant