Afbeelding

Column Dichterbij: Volksfeest

Opinie

Na twee jaar coronapauze kon Aalten weer onbekommerd haar dorpsfeest vieren. Het weer werkte niet echt mee, maar dat kon de pret niet bederven. De vrijwilligers van de Stichting Volksfeest Aalten hebben maanden gewerkt om het grotendeels vertrouwde programma voor te bereiden. Nieuw was de seniorenmiddag in de Hofnar op donderdag, naar ik begreep een groot succes. Mooi om te zien hoe Frank Wensink en de Stichting de krachten gebundeld hebben om ook een flinke groep ouderen een fijne middag te bezorgen. Een echt Volksfeest is tenslotte een feest voor jong en oud, iedereen moet mee kunnen doen. ‘s Avonds was er de lampionnenoptocht waaraan ook al enkele versierde wagens meededen. Prachtig om te zien hoeveel mensen daarvan genieten. Naast de Hofnar was er voor het eerst een laserlichtshow. De show begon met beelden van de geschiedenis van het Volksfeest. De lasershow was een geslaagd alternatief voor de vroegere vuurwerkshow.
Ook de kermis ging van start met vooral voor de jeugd de mogelijkheid om doodsangsten uit te staan, het uit te schreeuwen en lekker stoer te doen naar elkaar. Maar ook gewoon wat rondslenteren, bekenden groeten en met oude bekenden bijkletsen. Het hoort er allemaal bij, net als een oliebol, een suikerspin of een snack bij Stegers.
Vrijdagochtend was er voor het eerst bij Beele een poppentheater voor de allerkleinsten, een groot succes. In de middag de kinderspelen op het terrein van AZSV en het vogelschieten. ‘s Avonds optredens op de Markt, bij de Hofnar, Leuven en Schiller. Zaterdag de allegorische optocht, niet zo groot meer helaas, maar het enthousiasme van de makers van de versierde wagens spatte ervan af. Drie muziekkorpsen uit de gemeente en de vendeliers van Sint Helena liepen mee, zonder hen zou het een stuk minder gezellig zijn. En zo ging het verder tot zondagmiddag met veel muziek en veel gezelligheid. Ons lokale radiostation AFM/1Achterhoek was er steeds bij om verslag te doen van de sfeer voor de mensen die thuis op of het werk zaten.
Zo veel activiteiten voor zo veel genietende dorpsgenoten en bezoekers, wat een feest, wat een Volksfeest. Ik ben onder de indruk van al het werk en de tijd die zovelen erin stoppen. De organisatie wat top, hulde, petje af! Ik hoorde links en rechts ook wel de nodige zorgen. De huis-aan-huiscollecte ging niet meer door vanwege een gebrek aan vrijwilligers, nu maar hopen dat er via de bank genoeg binnen is gekomen op NL79 RABO 0300 2075 22 t.n.v. SVA (al een bijdrage gestort?). De optocht wordt al jaren kleiner, het heeft erom gespannen of die wel door kon gaan. Het zou toch doodzonde zijn als de optocht zou verdwijnen? Dus sport-, straat- en buurtverenigingen, keten en vriendengroepen, denk eens na of ook jullie niet volgend jaar met een versierde wagen mee kunnen doen. Tradities zoals ons Volksfeest, maar net zo goed Bredevoort Schittert en de Tentweek in Dinxperlo, zijn belangrijk voor de gemeenschap, daar moeten we zuinig op zijn en daar moeten we samen de schouders onder zetten. Doet u mee?

Tekst: burgemeester Stapelkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit