Afbeelding

Muzikale voetnootjes, Marco van Lochem

Opinie

Il Veliero - Chaplin Band (1982)

Io amo l’Italia (ik hou van Italië)

Na een hectische tijd een paar weken onthaasten. Dat kan ‘rundum Hause’, ergens in ons prachtige Nederland of naar het buitenland. Vliegen zou ik op dit moment niet adviseren, zeker niet vanaf het door een kennis uit Amerika verbasterde Schiphol, hij noemde het Shithole. Dat was al in 2005… Ik denk dat er op dit moment duizenden mensen zo over onze nationale luchthaven denken. 

Vakantie voor de Van Lochempjes betekent met de auto naar het zuiden van Europa; Oostenrijk, Italië, Frankrijk of zoals dit jaar, Slovenië. Vroeger met onze eigen tent, tegenwoordig huren we die. We zijn en voelen ons bevoorrecht, het is niet voor iedereen weggelegd. 

Met mijn ouders gingen we een aantal jaren naar dezelfde camping in Grado, Italië. In die jaren heb ik mijn hart verpand aan dit prachtige land. Ik hou van de cultuur, de mensen (temperamentvol), het eten en van het klimaat. De sfeer in die oude stadjes, de weergaloos mooie kerken, ik kijk elke keer weer mijn ogen uit. Ik krijg het helaas niet elk jaar voor elkaar om naar ‘mijn’ land te gaan. Ik heb, terecht, rekening te houden met mijn vrouw.

Met mijn ouders en broertje gingen we in 1982 voor de laatste keer naar die camping, Tuneta Primero. Er kwam na zes jaar een einde aan de vakanties aan de Adriatische Zee. In die zee heb ik gespeeld, gezwommen en gezeild. Op dat kleine, maar zeer wendbaar bootje heb ik menig uurtje doorgebracht. In dat laatste Grado jaar stond in de zomer een toepasselijk nummer in de Top 40, ‘Il Veliero’, de zeilboot. Uitgevoerd door de Chaplin Band, het origineel is van de Italiaanse gitarist en componist Lucio Battisti, een zeer invloedrijke muzikant in zijn thuisland.

Zijn ‘Il Veliero’ is voor mij synoniem aan de zomer, de zomervakantie en de hitversie van de Limburgse band kwam dit jaar 40 jaar geleden uit. Ik zie mijzelf in de Seadevil, de naam van dat bootje, nog ronddobberen en zeilen in die grote zee. ‘Il Veliero Va, E Ti Porta Via, In Alto Mare’, het zeilschip gaat en het neemt je mee, op volle zee. Voor mij als broekie, een tiener, leek het heel wat. Die herinneringen zijn blijvend, zijn waardevol, omdat ze ook het jaar markeren dat het voor ons gezin de laatste keer was dat een dergelijke, dure vakantie tot de mogelijkheden behoorde. Wij waren dan ook bevoorrecht. 

Muzikale Voetnootjes, Marco van Lochem, Il Veliero - Chaplin Band (1982) Io amo l'Italia (ik hou van Italië)

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit